Nea Radio

Science camp i Hessdalen

Basestasjonen på Skarven i Hessdalen. Foto: Anita Sivertsgård

I femten år har studenter fra Høgskolen i Østfold inntatt Hessdalsfjellene. I helga avsluttet de sin to ukers lange høsttur, og for første gang ble den nye basestasjonen på Skarven tatt i bruk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra å ha bodd i telt før om årene under Science Camp kan studentene endelig komme innom hus til litt mer komfortable boforhold.

Fra telt til eget kjøkken

Basestasjonen på fjelltoppen Skarven er på 35 kvadratmeter og ligger på nesten 1000 meters høyde. Basestasjonen ble fløyet inn med helikopter for ett og ett halvt år siden og denne høsten var den endelig klar til å taes i bruk. Med egen kjøkkenkrok og toalett fasiliteter har mye skjedd siden den første Science campen ble arrangert for 15 år siden.

Artikkelen fortsetter under bildene.

KJØKKENKROK: Litt bedre boforhold oppe på Skarven etter at basestasjonen ble tatt i bruk. Foto: Anita Sivertsgård

SPARTANSK LIV: Studentene Sander Haukdal Larsen og Michelle Johannsen fra Høgskolen i Østfold. Foto: Anita Sivertsgård

Feltforskning

Det er ikke bare boforholdene som har endret seg i årenes løp for studentene. Endelig har dette også blitt et formelt høgskolefag som heter Feltforskning og består av 10 studiepoeng. Tiltross for at man har kommet inn på studiet er det allikevel mange kriterier som må oppfylles for å få lov til å bli med til Hessdalen og forske på lysfenomenet. Det er en engasjert og dedikert gjeng med studenter man finner på Science campen.

Artikkelen fortsetter under bildet

TUNG BØR: Student Emma Brag hadde en tung tur opp til Skarven med påfyll av nødvendig utstyr. Foto: Anita Sivertsgård

Dataparken

Det er mye teknisk utstyr som skal til for å drive forskning langt inne i fjellene.
- Vi prøver og finne ut den fysiske mekanismen som genererer Hessdalsfenomenet, så vi har mange forskjellige kameraer her som ser i alle retninger. Vi har utstyr som måler elektriske felt, magnetiske felt, radioaktivitet og så videre for å finne ut om det er noen kollasjon og observerer lyset, sier professor Anna-Lena Kjøniksen ved Høgskolen i Oslo.

TEKNISK UTSTYR: Står klart til å fange opp informasjon som kan være med på og løse Hessdalsfenomenet. Foto: Anita Sivertsgård

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...