Nea Radio

Scenen satt for slåsskamp!

Sildeslag: Øystein Sneisen er prosjektleder for Sildeslaget i Hommelvik som sette opp av Proletarteateret. Foto: Anne Gundersen

Musikalen Sildeslaget i Hommelvik er basert på virkelige hendelser som fant sted en høstkveld i 1951. Lørdag er det premiere i Bruket kulturhus.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Lørdag den 20. oktober i 1951 barket hundrevis av landfaste fiskere og lokale helter sammen utenfor Folkets Hus i Hommelvik.

– Mannskoret hadde fest og huset ble fullt på grunn av alle fiskerne. Dermed måtte de stenge dørene, noe som var lite populært forteller Øystein Sneisen. Han er prosjektleder for Proletarteaterets oppsetning av det nyskrevne Sildeslaget i Hommelvik. Og lørdag den 20. oktober er det altså premiere på musikalen om slaget som fant sted for 67 år siden.

Sildeslåssere: Børge Sneisen (t.v) er skuespiller i Sildeslaget i Hommelvik, sammen med forfatter og komponist Torstein Fosmo. Foto: Anne Gundersen

Fortsatte festen

Sneisen forteller at etter at dørene ble stengt, fortsatte festen utenfor lokalet.

– Etterhvert ble det en del knuffing. Sildefiskerne hadde et godt øye til jentene i bygda og dette var lite populært. Det hele endte med en slåsskamp det har gått gjetord om i generasjoner, ler Sneisen.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Liten rolle

Hommelvikingen og tenoren Torstein Fosmo har skrevet både musikk og libretto til stykket.

– Det var vel egentlig Øystein Sneisen som bestemte oss for at jeg skulle gjøre dette, sier Fosmo. Vanligvis har han en av de større rollene når det settes opp forestillinger av dette slaget i Vika, men ikke denne gangen.

– Nei, jeg spiller rollen som kassereren i Mannskoret, så jeg er ganske rolig når det gjelder min egen opptreden på premieren, sier han og legger til at han er sikker på at også medskuespillrene er premiereklare.

– Det er snakk om flinke folk, så jeg er sikker på at dette går helt strålende.

Nystartet

I følge Øystein Sneisen er det nå solgt billetter nok til at man er i null. Resten av inntektene skal gå inn i det forholdsvis nystartede Proletarteateret.

– Vi startet dette teaterlaget for å komplimentere det vi allerede har her, som revy og kor og den slags, sier Fosmo.

– Det manglet noe på teaterfronten og nå er det på plass.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...