Nea Radio

Satser på bredbånd og mobil

30 meter høy mobilmast. Foto: Per Magne Moan

Fylkestinget i Trøndelag følger opp målsettingen med en kraftig innsats på utbygging av bredbånd og mobil. I Trøndelag er det fortsatt mange som mangler tilgang til elementær infrastruktur som bredbånd.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fylkestinget vedtok i forbindelse med Samferdselsstrategien målet om «Nett over alt – alltid». Fylkestinget følger dermed opp målsettingen med en kraftig innsats på utbygging av bredbånd og mobil.
I Trøndelag er det fortsatt mange som mangler tilgang til elementær infrastruktur som bredbånd.

Fylkeskommunale midler

Fylkestinget har som ambisjon å utjevne det digitale klasseskillet og vil gå i front for at innbyggerne i hele Trøndelag skal få nettilgang enten i form av bredbånd eller høyhastighets mobilnett. Selv om de aller fleste innbyggerne i Trøndelag har mobilnett så er det mange hvite flekker på kartet. Fylkestinget setter derfor av 20 millioner til en kraftig satsing på utbygging av bredbånd og mobil til Trøndelags innbyggere.
Av dette så vil 17 millioner skal gå til bredbånd og 3 millioner mobildekning.
Prosjektene vil bli utredet i samarbeid med trønderkommunene i 2019 og utbygging vil skje i 2020.

Sammen med dette kommer også en pott på 18 millioner som er satt av på 2018-budsjettet. Her er utredning og analyse i gang for å finne de område som skal forbedres, både ift bredbånd og mobil. Disse midlene fordeler seg med 8 millioner på bredbånd og 10 millioner på mobildekning.
Det er allerede meldt inn over 50 mobildekningsprosjekter. Innmelding av bredbåndsprosjekter har frist 31. januar 2019.

Statlige midler

Trøndelag fylkeskommune fikk tildelt 20 millioner av den statlige bredbåndspotten i år.
Midlene er nå fordelt og dialogen med utbyggerne starter på nyåret. En felles anbudsprosess er forventet
å starte i februar 2019 og utbyggingen starter på våren/forsommeren.
Midlene fordeler seg til kommunene slik:

Total utbyggingskostnad er beregnet til ca 88 millioner. Øvrig finansering kommer fra hovedsakelig fra kommunene og utbyggerne.
I overkant av 1800 husstander vil få tilbud om en ny og fremtidsrettet bredbåndstilknytning. I tillegg kommer ca 400 husstander hvor
anbudsprosessen nylig er avsluttet.

Mobildekning blir stadig viktigere

Trøndelag Fylkeskommune har et utmerket samarbeid med Telenor og Telia.

- Sammen skal vi forsterke mobilnettet i hele fylket. Vi har et sterkt fokus på kystkommunene akkurat nå. 5G er på full fart inn, og det er viktig å legge til rette for fremtidens tjenester og behov. Fokuset er også på våre fylkesveier hvor målet er 100 % mobildekning på sikt. Dette sier rådgiver for digital infrastruktur i Trøndelag Fylkeskommune, Pål M. Dahlø. - Vi har bestilt ti nye basestasjoner nå, og vil så snart disse avtalene er på plass fortsette med ti nye.

Kobbernettet fases ut

Telenor har besluttet å fase ut kobbernettet, og selskapet har allerede en plan for dette. - Sammen med Telenor vil vi se på denne planen for å sikre at vi unngår at husstander blir uten tale- og datadekning. Kommunene blir også engasjert i dette. Samtidig starter vi et prosjekt hvor vi skal kartlegge hele fylkets bredbåndsdekning. Et pilotprosjekt er gjennomført, og vi er spent på fortsettelsen, sier Dahlø.

SAMARBEID: Tidligere dekningssjef i NetCom, Tommy Johansen og Pål Magnar Dahlø, prosjektleder Trøndelag Fylkeskommune. (Arkivfoto) Foto: Ole Solvik, Netcom

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...