Nea Radio

Lasse Kolsrud (bak) ga sammen med Samuel Fröler publikum en sterk og vakker opplevelse ved Christianus Sextus. Foto: Marit Manfredsdotter

Samspilt, sterkt og dramatisk på Christianus Sextus gruve

Samspillet mellom skuespillere og musikere ga igjen publikum en uforglemmelig stund ved Christianus Sextus lørdag ettermiddag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.08.2018 kl 23:31

I skyggen av forfallet av den gamle gruva Christianus Sextus, som Johan Falkberget skrev om i romansyklusen med samme navn, gir regissør Lasse Kolsrud liv til en gammel historie forankret i virkeligheten.

Karolinerne vender tilbake

I år er det 300 år siden karolinerne med den svenske krigerkongen Karl XII i teten led et grusomt nederlag i Tydalsfjella. I årets forestilling på Christianus Sextus vender noen av de svenske mennene som overlevde krigen tilbake til Bergstaden for å søke arbeid i gruvene.

Sentralt i handlingen står Tol Olofsson og andre kjente personer fra de tre Christianus Sextus-bøkene.

Nytt liv i Falkbergets mesterverk

Den svenske skuespilleren Samuel Frölers dype stemme gir tyngde til stykket sammen med regissør Lasse Kolsruds gjenomarbeidete manus. Sammen viser de to et svært godt håndverk gjennom et taktfast samspill.

Kolsrud har gjort et godt stykke arbeid med å trekke sammen riktige bruddstykker fra den norske og svenske versjonen av Falkbergets mesterverk.

Musikken løfter forestillinga

Gruppa Patrask sammen med Røros Sangforening, under ledelse av dirigent Lindsay Winfield-Chislett, gir forestillinga et ekstra løft.

Vi blir sterkt minnet om det mellommenneskelige i forestillinga «Karolinerna återvänder». Det løftet også tidligere biskop Tor Singsaas fram i sin appell før premieren.

Publikumsrekord

Gjennom Lasse Kolsrud og hans ensemble får gruvemiljøet ved Christianus Sextus igjen liv et par korte sommerdager. Dette er en sterk og dramatisk historie som fortjener å bli sett.

Trolig ble det satt publikumsrekord lørdag under det sjette arrangementet av «Christianus Sextus - en vandring inn i Johan Falkbergets rike».

Røros museums- og historielag er teknisk arrangør, og «Karolinerna återvänder» vises også på Sextus søndag ettermiddag.

Utescena ved den gamle gruva vitner om historisk storhetstid og ubønnhørlig forfall. Foto: Marit Manfredsdotter

Gruppa Patrask sjarmerte publikum sammen med medlemmer fra Røros sangforening. Foto: Marit Manfredsdotter

To språk, to land og en historie. Lasse Kolsrud og svenske Samuel Fröler personifiserer krig og forsoning gjennom sine roller i «Karolinerna återvender». Foto: Nils Kåre Nesvold

Johanne og Jan Bjørnar Bårdstu, initiativtakerne bak de vellykkede forestillingene på Christianus Sextus. Foto: Nils Kåre Nesvold

Restene av taubanestasjonen ved Christianus Sextus. Taubanen gikk fra Kongens via Christianus Sextus til Harborg fra 1910.
Christianus Sextus var en av de viktigste gruvene til Røros Kobberverk for utvinning av kobbermalm og svovelkis. Sextus ble drevet i hovedsakelig to perioder mellom 1723 og 1940. Foto: Marit Manfredsdotter

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...