Nea Radio

Sammen om biologisk mangfold

Benjeshekk Marina Görtz, Daniela Pallischeck og Hege Stokka lager en såkalt Benjeshekk av grener de har funnet på området. Den skal forhåpentligvis bli bolig for insekter, fugler og pattedyr. Foto: Anne Gundersen

Væres Venner felleshage byr på både matauk, sosialt samvær og ikke minst, muligheten til å styrke biologisk mangfold.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rett ved Væreholmen, på grensen mellom Trondheim og Malvik, ligger Væres Venner felleshage. Det var Frivilligsentralen på Ranheim som tok initiativet til prosjektet.

– Her har vi fokus på sosialt samvær og biologisk mangfold, forteller Marina Görtz fra styret. Hun jobber til daglig i Naturvernforbundet og bruker mye av fritiden på å utvikle hagen.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Benjeshekk

Marina, sammen med Hege Stokka og Daniela Pallischeck er i ferd med å bygge en såkalt Benjeshekk ved den nedre grensen av eiendommen de leier.

– Dette er en tysk metode. Vi bruker grener vi finner på eiendommen og lager en hekk av dette som vil tiltrekke seg dyreliv av forskjellig slag. Hun forklarer at noen av grenene som nå ser ut som døde kvister, neste år vil begynne å spire.

– Dermed blir dette forhåpentligvis en grønn og frodig hekk som blir et eget økosystem.

Pause: En pust i bakken for Daniela (t.v), Marina og Hege (bak). Foto: Anne Gundersen

Oldemorshage

Ved hekken skal det anlegges en oldemorshage med vekster fra den gang da.

– Dette er gamle bondevekster vi vet tåler klimaet her og vi syntes det er viktig å bevare tradisjonene. Marina sier videre at det også skal anlegges et verdenskart, med vekster fra hele verden. Det er også planer om en dam og kanskje noen beitedyr til å holde gresset i sjakk.

Matauk

Medlemmene i Væres venner felleshage har muligheten til å leie både parseller og pallekarmer for å dyrke egne grønnsaker.

– Vi har delt området inn i en mengde parseller av forskjellig størrelse, så her er det bare å la de grønne fingrene slippe til, ler Marina.

– Det eneste kravet vi har er at man ikke bruker kjemisk gjødsel og sprøytemidler. Vi ønsker å bevare et organisk miljø her nede.

Sansehage

De har også planer om en skolehage, hvor elever kan komme og jobbe for å få kontakt med naturen.

– I tillegg vil vi anlegge en sansehage, der eldre mennesker med forskjellige utfordringer kan komme og bruke sansene sine på en måte de kanskje ikke gjør i det daglige. Dette kan for eksempel gjelde demente som kan ha stor glede av å se planter og kjenne dufter de husker fra tidligere i livet, sier Marina.

Nær natur

Mange av medlemmene i Væres venner felleshage, kommer fra sentral- og Øst-Europa.

– Her i Norge, og kanskje særlig i Trondheim, er det fort gjort å komme seg ut i naturen. Vi som kommer fra andre steder setter stor pris på det og mange flytter hit kun på grunn av dette. Jeg tror dette er en av grunnene til at så mange europeere trekkes mot prosjektet, sier Marina mens Benjihekken begynner å ta form.

– Og her nede er det jo helt fantastisk vakkert. Ikke minst fordi vi kan rusle ned til fjorden og bade etter å ha slitt litt i hagen, smiler hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...