Nea Radio

Sørsamiske budsjettvinnere

Nora Marie Bransfjell og Thomas Åhrén er sametingsrepresentanter for Norske Samers Riksforbund i Sørsamisk valgkrets. Foto: NSR

Sametingets plenum har vedtatt Sametingsbudsjettet for 2021.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Forrige uke vedtok Sametingets plenum Sametingsbudsjettet for 2021.
Nora Marie Bransfjell og Thomas Åhrén fra Norske Samers Riksforbund (NSR) er fornøyd med økningene i sørsamisk område
 
-Vi mener at årets budsjett jevnt over er visjonært, og jeg er fornøyd med at vi har fått satt et tydelig sørsamisk stempel på årets sametingsbudsjett, sier Nora Marie Bransfjell.

I år kan det samiske samfunnet glede seg over økninger i budsjettet på flere områder. I sørsamiske områder satser vi på rettigheter, museer og kulturinstitusjoner, arbeid med stedsnavn, språk og læremidler, forteller Thomas Åhrén.

Saemien Sitje

I årets Sametingsbudsjett er for eksempel bevilgningen museet Saemien Sitje økt med 2 700 000 kroner, noe som tilsvarer en økning på 46,9 % fra i fjor. 

I 2021 skal Saemien Sitje endelig flytte inn i et nytt museumsbygg, noe de har jobbet lenge for. Vi vil bidra til å styrke den faglige kapasiteten ved museet, og imøtekomme økt husleie ved innflytting i det nye museumsbygget, sier Thomas Åhrén.

Sjieltie i Majavatn

Flertallsgruppa på Sametinget har også sikret en vesentlig økning til Sjeltie for å gjenoppbygge og ivareta stevneplassen ved Majavatn. Sjieltie får i år en bevilgning på 298 000, noe som tilsvarer en økning på 67,4 % fra budsjettet i 2020.

- Vi er svært glade for å kunne hjelpe Sjieltie gjenoppbygge og utvikle stevneplassen på Majavatn til en moderne sørsamisk kulturarena. Vi trenger flere slike møtesteder i sørsamisk område, sier Thomas Åhrén.

Mer til språksentrene

De samiske språksentrene Gielearenie, Gïelem nastedh og Aajege gis en ettårig økning på kr 150 000 hver i forbindelse med dokumentering og innsamling av samiske stedsnavn. Det direkte tilskuddet til de sørsamiske språksentrene har dermed økt med 25,4 % fra i fjor.

Sørsamiske stedsnavn

I 2021 vil Sametinget prioritere arbeidet med stedsnavn i sørsamisk område.
- Våre stedsnavn er en viktig del av vår historie, og å synliggjøre disse er å synliggjøre det sørsamiske, sier Nora Marie Bransfjell

Læremidler

I årets sametingsbudsjett øker flertallspartiene også tilskuddet til læremiddelutvikling med over 10 millioner. Det er også satt av 300 000 kr til et prosjekt for å rekruttere læremiddelutviklere og øke kompetansen om læremiddelutvikling, spesielt for de som har kompetanse i sør- og lulesamisk. Det er også satt av penger til rettskrivningsbok i sørsamisk og lulesamisk, et arbeid som vil starte i 2021.
 
Det er fortsatt store behov for læremiddel på samisk, og særlig på sørsamisk. - Som lærer er jeg svært fornøyd med at vi nå får satt av midler til å øke både å utvikle flere læremidler og til å øke kompetansen hos læremiddelprodusentene, sier Nora Marie Bransfjell.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...