Nea Radio

Nea Radio

Reindriftsloven endres

ENDRINGER: Regjeringen har fremmet en proposisjon overfor Stortinget om forslag til endringer i §§ 18 og 33 i reindriftsloven. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen fremmet onsdag en proposisjon overfor Stortinget om forslag til endringer i reindriftsloven.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I proposisjonen foreslås det at de enkelte siidaandelers reintall skal gjøres tilgjengelig internt i næringa. I dag har ikke reineierne umiddelbar tilgang til slike opplysninger, og formålet med endringa er å gi bedre forutsigbarhet og trygghet i driften ved at reineierne får mer pålitelig kunnskap om reintallene internt.

Obligatorisk individmerking av rein.

- I dag merkes reinen bare med det tradisjonelle merket med øresnitt. Formålet med obligatorisk individmerking er enklere kontroll, og å oppnå praktiske og driftsmessige gevinster i den daglige driften, heter det i ei pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.
Både når det gjelder tilgjengeliggjøring av reintall og obligatorisk individmerking, forutsettes det utarbeidet forskrifter som skal regulere nærmere hvordan gjennomføringen skal skje.
Lovendringsforslagene vil etter Landbruks- og matdepartementets syn være viktig i arbeidet med å styrke bærekraften i reindriften og dermed gi et styrket grunnlag for livskraftige reindriftssamfunn.

Formålsparagrafen

I stortingsmeldingen og høringsnotatet som ble sendt på høring var det også et forslag om endring av formålsparagrafen, som innebar at økologisk bærekraft skulle prioriteres. I dag er økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft likestilt. Regjeringen er kommet til at man skal utsette dette spørsmålet til de tre bærekraftmålene økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft er gjennomgått og vurdert noe nærmere.

I høringsnotatet var det videre et forslag om endring av reindriftsloven § 71 om oppnevning av Reindriftsstyret. Formålet med en slik endring var å sikre et fulltallig reindriftsstyre, dersom Sametinget ikke oppnevnte sine tre av de i alt syv medlemmene til styret. På bakgrunn av den kontakten som har vært med Sametinget i det siste, kan det legges til grunn at en slik lovendring nå ikke er nødvendig, skriver departementet i pressemeldinga.

Nøkkelord

Siste nytt i Samisk Vis flere

Tingretten stopper kraftlinje

Tingretten stopper kraftlinje

TrønderEnergi Vind AS må stoppe arbeidet med kraftlinja som er planlagt mellom Nea Kraftverk i Tydal og det planlagte vindkraftverket på Stokkfjellet i Selbu.

Aina ny samisk veiviser

Aina ny samisk veiviser

Aina Haugom Nordfjell (23 år) fra Røros er en av fire nye samiske veivisere som ble presentert under Márkomeannu-festivalen i Troms.

KAFFEGJESTEN: Anne Lajla Westerfjell Kalstad

KAFFEGJESTEN: Anne Lajla Westerfjell Kalstad

Kommuneoverlegen i Røros og Holtålen er ukas kaffegjest i Nea Radio.

Frykter alternative fakta og samehets

Frykter alternative fakta og samehets

Leder May Britt Lagesen i Samisk Råd i Trøndelag tar sterk avstand fra dagens grunneiermøte i Selbu, som hun frykter vil bidra til alternative fakta og samehets.

Nei til obligatorisk individmerking

Nei til obligatorisk individmerking

Senterpartiet sier nei til obligatorisk individmerking av rein.

Tilskudd til sørsamisk

Tilskudd til sørsamisk

Røros kommune får 300.000 kroner i støtte til etablering av sørsamisk nyhetsside på nett.

Siste med #SamiskVis flere

Utfordrende tema på eget språk

Utfordrende tema på eget språk

Samiske barn og unge skal få lære om utfordrende temaer på sitt eget språk.

Vant Sámi Grand Prix

Vant Sámi Grand Prix

Saara Hermansson fra Stornäs i Västerbotten vant Sámi Grand Prix.

Samisk bekymring for NVE-plan

Samisk bekymring for NVE-plan

NVE peker på reindriftsamiske områder i Finnmark og Trøndelag som best egnet for vindkraft i sin nye rapport. – Denne formen for kraftutbygging kan ikke gå på bekostning av sårbare urfolksnæringer, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...