Nea Radio

Nei til obligatorisk individmerking

Illustrasjonsfoto Foto: Ole-Jacob Kvalshaug / Fylkesmannen i Trøndelag

Senterpartiet sier nei til obligatorisk individmerking av rein.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2019 kl 14:42

Stortinget er nå i ferd med å vedta en lovendring i reindriftsloven om obligatorisk individmerking av rein, som næringen selv og det samiske folket er helt imot. Senterpartiet på stortinget og på sametinget står samlet og mener lovendringsforslaget krenker folkerettens regler om selvbestemmelse.

-Det er et paradoks at det samtidig som Stortinget har nedsatt en Sannhetskommisjon for å granske den urett som staten har begått overfor det samiske folket, skal det vedtas ett nytt overtramp mot vår fremste urfolksnæring, sier Geir Iversen som er stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Finnmark.

Massiv motstand

I høringen som var om saken var det en massiv motstand fra næringen mot regelendringene som regjeringen har foreslått.

- Senterpartiet støtter ikke regjeringa og flertallet i næringskomiteen, og anmoder Stortinget om å sende saken tilbake fordi forslaget strider imot folkerettslig bindende konvensjoner. Den samiske reindrifta har et merkesystem som er funksjonelt, velutviklet og har lange tradisjoner. Senterpartiet mener merkemetode for rein helt klart ligger innenfor den interne selvbestemmelsesretten samene som urfolk har. En så omfattende inngripen i urfolks kulturelle særpreg kan ikke kan gjennomføres uten næringas og samenes samtykke, sier Nancy Porsanger Anti i Senterpartiets sametingsgruppe.

Ikke godt nok utredet

Senterpartiet mener at lovendringsforslaget langt fra er tilstrekkelig utredet, og at en ikke vet konsekvensene av det regjeringa nå ber Stortinget vedta.

- Hva betyr dette for infrastruktur som gjerdeanlegg, strøm og nettilgang, dyrevelferd, kostnader og merarbeid, datasikkerhet, den samiske kulturutøvelsen og reindrift som en del av reiselivssatsingen. Dette er det ikke klarhet i. Lovendringsforslaget truer reindriftsnæringens kultureksistens, sier Ole Eira i Senterpartiets sametingsgruppe.

- Reindrifta har sin særegenhet, og det er nettopp det som gjør reindrifta til det den er. Det rene og det naturlige, og en urfolksnæring med tradisjoner som er nedarvet i generasjoner. En uerstattelige levende kulturbærer, som produserer et unikt produkt som vi omsetter som både mat, opplevelser og kultur, sier Geir Iversen, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...