Nea Radio

Samisk kulturminnevandring

Funn av en bengjømme eller offersted på hele 900 moh. Foto: Marthe Rønning Græsli/Nea Radio

Eldste daterte funnplasser i Skarddøra stammer fra Vikingtiden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2019 kl 12:42

Det var Aajege – Samisk språk og kultursenter på Røros som arrangerte kulturminnevandringen denne dagen. Prosjektleder Mattis Danielsen og Thomas Ole Andersen fra Aajege tok de godt og vel 30 oppmøtte gjennom en interessant dag med samisk historie og kultur i fjellområdene i Skarddøra.

Bakgrunn

Funnstedene som ble presentert for gruppa ble oppdaget gjennom et prosjekt i regi av Rørosmuseet og Saemien Sitje i perioden 2012-2014. Det ble da gjort undersøkelser i høyere terreng enn det var gjort tidligere. Bakgrunnen for å lete akkurat her var vissheten om at tregrensa var høyere tilbake i tid, og at det da kunne være et naturlig sted for eldre bosetting. Det ble i prosjektet avdekket ca 150 nye samiske kulturminner og det høyeste på hele 900 moh.

Saken fortsetter under bildene

Prosjektleder Mattis Danielsen forteller om funnplassene i Skarddøra. Foto: Marthe Rønning Græsli/Nea Radio

Mattis Danielsen forteller om en typisk sørsamisk boplass. Foto: Marthe Rønning Græsli/Nea Radio

Ildsted, datert til Vikingtiden, som opprinnelig ble brukt i lavvo eller gamme. Foto: Marthe Rønning Græsli/Nea Radio

Boplasser

Funnstedene er i hovedsak eldre sørsamiske boplasser. Typiske funn ved en boplass kan være funn av ildsted, en vannkilde, bengjømme (for deponering av ben fra rein) og ulike oppbevaringsplasser bygd av for eksempel steinheller.

For et utrent øye er det nærmest umulig å finne boplasser i den tidsperioden disse funnene er datert. Kulturminnene er datert med C14 datering, som er en mye brukt metode for å datere slike eller lignende funn.

Funn fra Vikingtiden

Det eldste funnet i området er et ildsted datert til år 768 – 869, altså Vikingtiden. Vikingtiden strakk seg fra ca. år 790 til ca. 1060, og det er i denne tidsepoken anslått at befolkningen i hele Norge var på 80.000.

I samme område finnes et annet ildsted, datert til hundre år senere, en bengjømme eller offersted datert til 1700-tallet og et ildsted datert til 1500-tallet. Opprinnelig har ildstedene vært brukt inne i lavvoer eller gammer.

Automatisk fredet

Alle samiske kulturminner som ble presentert er datert til før 1917 og dermed automatisk fredet. Andre kulturminner fra ulike tidsperioder er også automatisk fredet. Dette betyr at det må vises aktsomhet og varsomhet dersom man oppsøker eller finner et kulturminne. Det kan anbefales å sjekke Kulturminnesøk – her finnes oversikt over alle registrerte kulturminner i hele Norge.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...