Nea Radio

Sametingsrådet støtter sørsamisk språkkurs på NTNU

Mikkel Eskil Mikkelsen er medlem i sametingsrådet. Foto: Kenneth Hætta

Sametinget har gitt NTNU støtte på 30 000 kroner for å arrangere sørsamisk språkkurs for ansatte og studenter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Norges teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Tråante ønsker å øke kunnskapen om det sørsamiske språket på skolen, spesielt ved Institutt for Lærerutdanning. Målet er at ansatte i vitenskapelige stillinger kan få grunnleggende kunnskaper i det sørsamiske språket som de kan bruke i undervisning og forskning.

- Jeg er glad for at å se samiske språktiltak i reginonenes største universitet. Ved å tilby kurs til alle ansatte vil søker gjøre samisk språk mer synlig, og dette vil gjøre det mulig å bygge et språkmiljø på NTNU på lengre sikt, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Det er også et mål med kurset å knytte kontakter mellom NTNU og den lokale befolkningen, og gi flere mennesker muligheten til å lære språket. Derfor skal kurset være åpent for deltakere fra den lokale befolkningen, både samiske og ikke-samiske.
I følge NTNU har det vært en økt interesse og bevissthet rundt samiske språk etter UNESCOs Year of Indigenous Languages 2019, og de mener et kurs i sørsamisk språk vil være med å opprettholde denne interessen, til stor glede for sametingsrådet.

- Det er veldig fint å se at fjorårets internasjonale språkår for urfolksspråk har gitt ringvirkninger, og at en så stor institusjon som NTNU går frem som et godt eksempel, sier Mikkelsen.

Etter at kurset er avsluttet skal det opprettes en språkkafé hvor språkkunnskapene skal videreutvikles på egen hånd. Språkkaféen skal bli et samlingspunkt for alle uansett nivået på språkferdigheter.

Bevilgningen fra sametingsrådet er i tråd med prioriteringene i Muohtačalmmit-erklæringen, sametingsrådets tiltredelseserklæring, der man blant annet understreker viktigheten av å sikre for at de samiske språkene høres og brukes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...