Nea Radio

Sametinget viderefører samisk språkuke

Når Sametinget inviterer til språkuke er det med intensjon om å synliggjøre det samiskespråket enda mer i samfunnet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- For tredje året på rad skal vi markere Giellavahkku. Vi ønsker å etablere en tradisjon for å fremme interessen for de samiske språkene, og det er gledelig å se at interessen for å synliggjøre de samiske språkene øker fra år til år, sier sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Felles nordisk innsats

Giellavahkku er et felles nordisk samarbeid hvor Sametingene i Norge, Sverige og Finland har tatt initiativ til at samiske språk markeres lokalt, regionalt og nasjonalt. Målet med samisk språkuke er å synliggjøre de samiske språkene i storsamfunnet, øke bevisstheten om samiske språk og bidra til økt bruk av de samiske språkene. Sametinget ønsker at samiske språk skal synes og høres på alle samfunnsområder – det være seg i butikker, medier, ulike kulturarrangementer og i sosiale medier. Sametinget oppfordrer derfor både private og offentlige aktører og institusjoner til å bli med på å synliggjøre samiske språk under samisk språkuke.

- Samiske institusjoner og aktører som bruker og synliggjør samisk i hverdagen er særdeles viktige i dette arbeidet, og vi håper så mange som mulig bidrar til å løfte frem og synliggjøre våre samiske språk både gjennom fysiske arrangement og på sosiale medier, sier Keskitalo.

Søk om tilskudd fra Sametinget

Sametinget oppfordrer folk til å ta kontakt med språksentre eller andre lag og foreninger i sitt nærområde for å melde interesse om å være med å bidra i språkmarkeringen i uke 43, eller man kan også selv foreslå initiativ. Organisasjoner og foreninger kan søke om tilskudd fra Sametinget til språktiltak i forbindelse med Giellavahkku.

- Det kan være så enkelt som å skrive velkommen på samisk utenfor kafeen din, eller få en del av nettsiden din oversatt til samisk. En lokalavis kan lage forsiden sin på samisk, eller man kan arrangere en språkkafé. Det er mange muligheter for de som vil være med i feiringen av de samiske språkene, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...