Nea Radio

Samenes nasjonaldag og det samiske demokratiet

Sametingets plenumsleder Tom Sottinen Foto: Sametinget

Kronikk av Sametingets plenumsleder Tom Sottinen (Ap).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:6. februar er samenes nasjonaldag, og er en festdag for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland, til minne om det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917. Nasjonaldagen er en viktig dag for det samiske folk. Det er en dag som bidrar til å styrke vår samhørighet og identitet, og det er en feiring av vår kultur og vår tilstedeværelse. 6. februar er en offisiell flaggdag i Norge, og vi gleder oss til å se det samiske flagget vaie over det ganske land på denne dagen.

Denne dagen er også en fin anledning å reflektere over det samiske demokratiet, som er et ungt demokrati. Vi er et samisk folkestyre med plenum som vårt høyeste organ.

Vi er samenes felles stemme i storsamfunnet, som jobber med de sakene som berører oss. Å bli valgt inn som representant på Sametinget er en ære og et stort ansvar, som forplikter. I denne rollen representerer man folket som har valgt en, ut fra et program og en politikk utformet for det man mener vil være til det beste for det samiske samfunnet.

Demokratiet blir til tider utfordret og kan være skjørt om vi ikke hegner om det. Det seneste eksemplet er presidentvalget i USA, hvor krefter i samfunnet har som agenda å undergrave demokratiske prosesser og valg folket har gjort. Demokrati er noe vi ikke kan ta for gitt, det krever en aktiv innsats av oss alle.

Til høsten skal det velges nye representanter til Sametinget. Dersom du ønsker å stemme ved valget, må du være med i Sametingets valgmanntall. Registrering i valgmanntallet krever en aktiv handling fra deg, og er en frivillig ordning som kun gjelder valg – det er ikke et register over antall samer i Norge.

I 1989, ved valget av det første Sameting, var det registrert 5505 personer i valgmanntallet. I siste offisielle telling i 2019, hadde valgmanntallet økt til 18.103 personer.

Det er grunn til å tro at økningen fortsetter og at det per i dag er over 19.000 personer innmeldt. Det er en gledelig utvikling, som gir de innmeldte muligheter til å påvirke retningen og politikken som føres på Sametinget.

Det aller første Sameting i Norge ble åpnet av Kong Olav for over 30 år siden. Til høsten skal det niende Sameting konstituere seg. På lik linje med feiringen av samenes nasjonaldag, er konstitueringen en festdag. Plenumssalen på Sametinget i Karasjok vil være fylt med koftekledde representanter fra hele Sápmi til en høytidelig seremoni.

Før den tid, ber vi samer over hele landet om å være med på å forme fremtidens samepolitikk ved å melde seg inn i valgmanntallet via Sametingets nettsider – og kanskje selv melde seg til tjeneste for å representere det samiske folk på den politiske arenaen.
Samenes nasjonaldag er en feiring av vårt folk og vår kultur. Vi hyller de som har gått opp stiene før oss, og applauderer optimismen og pågangsmotet Sápmi har i arbeidet for en lettere vei for vårt folk.


Gratulerer på samenes nasjonaldag – ollu lihkku beivviin!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...