Nea Radio

Samarbeid mellom kommuner og frivillige organisasjoner

Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norske Kvinners Sanitetsforening har etablert frivillighetens Koronalinje for å kunne avlaste Helsedirektoratets koronatelefon. Anne Marit Sundby (bildet) fra Sarpsborg er en av mange frivillige som svarer på telefoner. Sammen vil de bistå myndighetene og bidra til å videreformidle myndighetenes råd og anbefalinger til de som har spørsmål. Frivillige svarer på telefonen hver dag mellom fra 09-15. Foto: Privat

Frivillighet Norge opplever et voldsomt engasjement blant medlemmer og folk flest knyttet til den nasjonale dugnaden for å forebygge smitte av Koronaviruset. Helsedirektoratet anbefaler at kommunene bør ha avtale for å motta bistand fra frivillige organisasjoner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kommunenes Sentralforbund og Frivillighet Norge har utarbeidet åtte praktiske tips til kommunene om hvordan de kan samarbeide med frivillige organisasjoner.

Tipsene supplerer de nasjonale retningslinjene som Helsedirektoratet har utviklet i dialog med Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Begrense smitte

- Å begrense smitten er jobb nummer en, og her har Helsedirektoratet kommet med gode retningslinjer. Samtidig er det viktig å gi kommunene får gode tips om hvordan de kan samarbeide med de frivillige organisasjonene lokalt på en god måte. Ved å samarbeide blir det lettere å få øye på hvordan man kan utløse hverandres ressurser, samtidig som smittevernet ivaretas, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

- De frivillige organisasjonene har ofte et stort nettverk, kan raskt mobilisere medlemmer og endre sine tiltak hvis det oppstår nye behov lokalt. I tillegg har mange organisasjoner erfaring med å inngå samarbeidsrelasjoner med andre foreninger for å nå ut til folk som trenger støtte og hjelp i vanskelige situasjoner, sier Slotterøy Johnsen.

Stian Slotterøy Johnsen er generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge

Sterk frivillighet

Vi heldige som har en stor frivillig sektor i Norge som er i stand til å bidra massivt når det plutselig oppstår en nasjonal krisesituasjon. Siden det i dette tilfellet handler om å forebygge smittespredning er det særdeles viktig man unngår situasjoner der det frivillige engasjementet øker faren for eget eller andres liv og helse. Her spiller organisasjonene en nøkkelrolle.

- Det er rørende å se det store engasjementet blant folk flest for å hjelpe, men samtidig er det helt avgjørende å begrense smitten. Ved å samarbeide med frivillige organisasjoner kan tiltak skje på en trygg og effektiv måte, både for den som gir og de som mottar hjelp. Nettopp derfor fokuserer tipsene på samarbeid med den organiserte frivilligheten, sier Slotterøy Johnsen.

En hovedhensikt med de nasjonale retningslinjene er å «Etablere et system for bistand til landets kommuner fra frivillige organisasjoner under den pågående koronasmitten og sikre at frivillige ikke bryter smittebarrierer ved karantene/isolering og ikke foretar helsefaglige vurderinger i sin bistand/oppfølging.»

- For å styrke kvaliteten på tipsene har Frivillighet Norge hatt dialog med et utvalg av våre medlemmer. Vi mener de i så måte både er tilpasset de frivillige organisasjonenes behov og godt forankret i retningslinjene, sier Slotterøy Johnsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...