ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Salget av lokalmat øker

MÅLET NÅDD: Regjeringas mål har vært å omsette lokalmat for over 10 milliarder innen 2025, målet er allerede nådd med god margin. Foto: Lisa Westgaard/Matmerk

Totalt selges det lokalmat og drikke for 11,25 milliarder i Norge. Dette er den samla omsetningen i både dagligvare, storhusholdning og restaurant.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Salget av lokalmat har hatt en betydelig vekst det siste året. Veksten er i alle kategorier av lokalmat. Tall fra dagligvarehandelen har vært kjent i mange år, men i år har Matmerk også fått målt hvor mye lokalmat og drikke som serveres i restauranter og omsettes i storhusholdninger.

Over 10 milliarder

– Regjeringens mål har vært at vi skal omsette for over 10 milliarder innen 2025, men allerede nå har vi nådd målet med god margin. Dette sier noe om lokalmat, kvalitetsmessig, og at folk ønsker å bruke det i det store og det små. Og samtidig skaper dette arbeidsplasser, kultur og tilhørighet, reiseliv og mye mer, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i ei pressemelding.

Mest på Østlandet

Omsetningen av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen vokser over hele landet. Total omsetning er på 5,25 mrd. Størst omsetning er det på Østlandet, hvor det omsettes totalt for 2,735 milliarder. Størst økning er det midlertidig i Midt-Norge, hvor det er en vekst på 9,2 prosent fra 2018. Her omsettes det for 738 millioner.

Seks milliarder i restauranter og hotell

Nytt av året er at tall fra restauranter og storhusholdninger er med. Totalt omsettes det for 6 milliarder, hvorav 3,43 er lokalmat og 2,14 mrd er lokalt øl. Det omsettes også for 450 milliarder gjennom direktesalg som REKO-ring, Bondens marked o.l.

– Det totale tallet for omsetningen på lokalmat og drikke er dermed på hele 11,25 milliarder kroner. Dette er svært gledelige tall! Norske lokalmat- og drikkeprodusenter må nå bare fortsette å gjøre det de er utrolige gode på - å lage fantastisk lokalmat og drikke, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk.

ANNONSE