Nea Radio

Sámis by the coast – synliggjøring av sørsamiske kulturlandskap

Politisk rådgiver Maja Kristine Jåma og sametingsråd Silje Karine Muotka.

Sametingsrådet har bevilget kr. 400 000,- til det sørsamiske museet og kultursenteret Saemien Sijte til prosjektet Beavnardahke II - Sámis by the coast.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prosjektet har som formål å øke kunnskapen om det samiske kulturlandskapet i kystområdene Södra Norrland og Trøndelagskysten og skal tilgjengeliggjøre kunnskap om sørsamiske kulturmiljøer og historier i området.

Samisk språk og tradisjonell språkbruk skal også synliggjøres. Målet er å gjøre folk bedre kjent med de berørte områdene som samiske kulturmiljøer slik at denne kunnskapen kan tas i betraktning når det kommer til fremtidig utvikling.

- Dette er et spennende prosjekt fordi det søker å likestille kyst- og fjellområdene når det gjelder kunnskap, sier sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR).

Sametinget støttet også første del av prosjektet, Beavnardahke I, i 2018. Prosjektet har resultert i nettsiden baalka.se/no der man finner en oversikt over sørsamisk kultur og historie over tid – samiske kulturminner på nett.

I beavnardahke II skal fokuset være på å samle inn og systematisere historien og kulturminnene både til fastboende samer som bodde og/eller bor i kystområdene Södra Norrland og Trøndelag, men også de som i ulik grad flyttet over større områder mellom kyst- og innland.

- Historien til de mer fastboende samene rundt kysten er en mer ukjent historie for samfunnet generelt sett, både regionalt og nasjonalt. Et prosjekt der deres fortelling og kultur og kulturminner blir mer fremtredende vil ha stor samfunnsmessig nytte både for den samiske befolkningen og den øvrige befolkninga, sier Muotka.

En historie som nesten ikke er kjent for publikum i dag, er at det på begynnelsen av 1900-tallet var flere forskjellige samiske grupper i de sørlige delene av Sápmi. I tillegg til reindriftssamene, var det skogssamer og kystsamer som i varierende grad levde av fiske, jakt og fangst, småskala jordbruk, handel og som håndverkere.

- Det er behov for å gjøre den samiske historien og tilstedeværelsen i disse områdene tilgjengelig. Prosjektet vil bidra til økt synliggjøring av det samiske og spre viktig kunnskap om vår felles historie, sier politisk rådgiver Maja Kristine Jåma (NSR).

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...