Nea Radio

Ryperapporten 2019 er klar

VARIERENDE: Store variasjoner i rypebestandene, i følge Norges Fjellstyresamband. Foto: Andrea Rikstad Hagstrøm

Ryperapporten fra fjellstyrene viser i år stor variasjon i rypebestanden på statsallmenningene i Sør- og Midt- Norge hvor fjellstyrene forvalter all jakt og fiske.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rapporten fra fjellstyrene viser i år stor variasjon i rypebestanden på statsallmenningene i Sør- og Midt- Norge hvor fjellstyrene forvalter all jakt og fiske.

Generelt er det sett få kyllinger i høst, men i mange områder bra med fugl som har overlevd fra tidigere år.

-Årsakene er nok sammensatte, men flere peker på få smågnagere og dårlige værforhold under klekking som en av årsakene, opplyser Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband.

Oppsummert er det store variasjoner i Trøndelag, alt fra topp til bunn, i Hedmark og Oppland noe magrere en 2018 og på Hardangervidda bra med fugl i Øvre Numedal, færre i Eidfjord.

Mange har bidratt i takseringsarbeidet til fjellstyrene og gjort en god jobb som danner grunnlag for en god rypeforvaltning. I tillegg samarbeider fjellstyrene med Norsk Institutt for Naturforskning og Høgskolen i Innlandet i forbindelse med analyse av takseringsdata og utvikling av viktige verktøy som Hønsefuglportalen og årets nye takseringsapp.

- Vi har i de siste årene fått en mye bedre oversikt over våre bestander, forteller Lande.

Det er mange ulike faktorer som påvirker hvor mange ryper vi har i fjellet, og sammenhengen mellom disse og hvor sterkt de virker mellom år og ulike områder vil variere. Takseringer, sammen med fellingsstatistikk og erfaringer fra tidligere år og samarbeid mellom fjellstyrer gjør at vi nå har en god forvaltning av rypa, til beste for bestanden, jegerne og andre interesser.

Flere fjellstyrer gjennomfører også nå en underveisevaluering av jakta hvor man oppsummerer uttak og ser på muligheten for forlenget jakt. Ved tidlig snøfall, slik man fikk i mange områder i 2018, vil rypene lettere ta til vingene og slik sett bli vanskeligere å få i sekken. En underveisevaluering kan ta hensyn til slike ting og gi en lengre jaktsesong for flere jegere.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...