Nea Radio

Rørosmeieriet med mer miljøvennlig melkekartong

Meieribestyrer Trond V. Lund håper den nye kartongen blir tatt godt i mot. Foto: Nils Kåre Nesvold

Siden 2016 har Rørosmeieriet redusert CO2-avtrykket på melkekartongene sine med 40 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2018 kl 17:45

– Nå kommer vi med en melkekartong som har en naturlig pappfarge. Vi har rett og slett tatt av det ytterste laget på melkekartongen, som er glasert og malet, og fått fram naturfargen i kartongpappen, forteller meieribestyrer ved Rørosmeieriet, Trond V. Lund, til Nea Radio.

Melkekartongen består av mindre papp og plast, den veier mindre og bruker mindre energi i produksjonen.

– Det koster litt mer, men dette har en så stor betydning. Hvis alle begynner med denne typen melkekartonger vil det ha en kjempestor effekt for miljøet, sier Lund.

Rørosmeieriet er først ute i Norge med denne typen kartong.

– At Rørosmeieriet går foran og forhåpentligvis viser et godt eksempel er helt i tråd med at Rørosmeieiret ønsker å være Norges fremste økologiske meieri og at vi skal være i takt med naturen, sier Lund.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Det ytterste laget med glatt, hvitt og glanset materiale er fjernet fra melkekartongen. Foto: Rørosmeieriet

I 2016 gikk Rørosmeieriet over til biologisk kretsløpsplast i kartonger og korker, som betyr at den resirkulerbare plasten i kartongene kommer fra ressurser som ellers ville gått til avfall. I fjor reduserte meieriet kartongtykkelsen, og nå fjerner de altså det ytterste laget på kartongen.

– Med det siste grepet har vi i samarbeid med Rørosmeieriet faktisk redusert CO2-avtrykket på deres kartonger med hele 40 prosent siden 2016, sier Andreas Weselka, Key Account Manager i Elopak, som leverer de nye kartongene til Rørosmeieriet.

Helmjølka blir første variant som kommer på nye kartonger.

– Planen er at de nye kartongene vil være å finne i butikkene i løpet av uka, sier Lund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...