Nea Radio

Slik så åpninga av Rørosmartnan ut fra kirketårnet

Slik så åpninga ut fra kirketårnet i Røros. Foto: Marit Langseth

Sokneprest Harald Hauge ble med opp i tårnet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er jo helt fantastisk å se martnasåpninga herifra, sier sokneprest Harald Hauge.

Han ble med Nea Radio opp i tårnet på Bergstadens Ziir for å se åpninga av Rørorsmartnan fra en litt annen vinkel. Det er ikke hver dag Hauge tar turen opp i tårnet, men det kan være verdt å gå opp trappetrinnene når det skjer noe i gatene på Røros.

– Her oppe har vi så god oversikt at brannvesenet rett og slett har montert varmesøkende kamera for å holde øye med trehusbebyggelsen og eventuell varmeutvikling der. Så det er ikke noen plass du ser lengre og bedre enn her oppe, forteller Hauge.

– Heldig som får jobbe her

Hauge har jobbet på Røros i snart 13 år, og setter fortsatt stor pris på det å komme inn i kirka på Røros.

– Hver eneste gang jeg går inn i kirka så stopper jeg opp i noen få sekunder og så tenker jeg "så heldig jeg er, som får lov til å jobbe akkurat her", sier han.

Kirka ble bygd i årene mellom 1780-1784, og er bygd i stein med tre innvendig. I Norge er det ei annen kirke som ligner på Røroskirka, forteller Hauge.

– Røros kirke og Kongsberg kirke er nærmest å betrakte som søsterkirker. De er veldig like med gallerier i flere etasjer, kongelosjer og barokkinteriør. Kongsberg var i likhet med Røros en bergstad, så det er klart de hentet inspirasjon fra de samme bergverksmiljøene, blant annet i Tyskland, forteller han.

Travel uke

Rørosmartnan er ei travel uke, også for soknepresten og menigheten. Kirka er åpen hver dag utenom lørdag mellom klokka 11-14, og i tillegg er det servering i menighetshuset hver dag fra klokka 12 til 16.

– I tillegg har vi konserter hver eneste kveld med unntak av torsdag, og onsdag kveld er det en stor gudstjeneste med lasskjørerne. Så det skjer noe absolutt hele tiden, uka igjennom.

Hauge håper allikevel han får tid til å gå litt i gatene under martnan.

– Jeg håper jeg finner en halvtime på ett eller annet tidspunkt, så jeg kan gå litt i gata og få med meg martnaslivet der, og stikke hodet inn i en bakgård eller tre - for det er jo det som er martnaslivet.

Hør intervjuet med Hauge her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...