Nea Radio

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Robin Schellenberg er driver av Potteriet Røros. Foto: Marit Langseth

Potteriet Røros har laget 700 krus til Rørosmartnan.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi valgte å lage et «årets kurs» etter suksessen med julemarkedkruset. Vi har prøvd oss litt frem i mange år, og vi ser at grønnfargen er blitt veldig populær, forteller driver av Potteriet, Robin Schellenberg.

Det er håndverkere ved Potteriet som har laget kruset, som er en hyllest til rørospolsen.

– Årets motiv er av polsdansere. Det er et motiv vi har brukt mange ganger før, men ikke i kombinasjon med Rørosmartnan-stemplet. Polsen er jo viktig for martnan og for Røros, så vi syntes det passet fint, sier Schellenberg.

Fargene er rotfesta i trøndersk keramikk fra 1800-tallet. Grønnfargen ble i sin tid ble laget av kobberoksyd fra Røros.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik ser martnaskruset ut. Foto: Rørosmartnan/Potteriet

– Hvor lang tid tar det å lage en slik kopp?

– Det er alltid vanskelig å svare på, fordi det er så mange steg. Først må man elte leira. Deretter dreier vi den i former, og når den har tørket litt, så slipper formen og vi tar den ut. Dagen etterpå kan vi forme emnet, og etter det stempler vi det som skal stemples, og så dupper vi det i grønn leire. Så må det tørke, før jeg glaserer og brenner det, forklarer Schellenberg.

Med andre ord er det ikke bare bare å lage nye kopper, om de skulle gå tom under martnan.

– I år har vi laget 700 krus til martnan. Det er voldsomt mye, men vi har allerede solgt en god del, så jeg har trua.

Hør hele intervjuet med Robin Schellenberg her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...