Nea Radio

Rørosbudsjettet

SVs endringsforslag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2017 kl 20:38

SVs hovedfokus er på barn, unge og barnefamilier i denne budsjettrunden.

Store deler av budsjettet har SVs preg, til tross av at alle gode ønsker selvfølgelig ikke kan oppfylles. SV ønsker å vise respekt til de i administrasjonen og virksomhetene som på faglig grunnlag har forsøkt å etterkomme våre føringer lagt gjennom året innenfor strenge økonomiske rammer. Derfor ønsker vi ikke å røre den fornuftige avsetningen til fond på 6,5 millioner kroner, som er 2 % av frie midler. Hvorfor havnet kommunen på Robeklista? Jo fordi fristelsene til å bruke midlene ble for store.

Men det er én klar føring som fortsatt ikke er i mål, og det er innen barnehagesektoren. Der sier SV i fra med å komme med følgende fire forslag:

«Kommunestyret ber rådmannen legge fram forslag innen 1.2.18 til tiltak for å øke kapasiteten i barnehagetilbudet slik at man unngår ventelister i 2018.»

Kommentar: Vi kan ikke si «flytt hit» til et ungt par med barn, og i neste setning si «men barnehageplass får du dessverre ikke.»

«Ny sentrumsbarnehage ferdigstilles i løpet av 2019.»

Kommentar: Den nærmest varslede katastrofen ved Kvitsanda barnehage bare understreker alvoret, her er det ingen tid å miste.

Og i forlengelsen av dette har vi ytterligere to verbalforslag:

«Ut i fra prognoser angående barnetall, ser det ut til at en del barnefamilier flytter ut av kommunen i perioden rett før barnets skolestart. Kommunestyret ønsker kunnskap om årsaken til dette innen 1.5.18.»

Og:

«I løpet av 2018 skal det lages en plan for hvordan man kan markedsføre Røros som bokommune i et tilflyttingsperspektiv».

Kommentar: Dette siste er en gjentagelse fra i fjor, da det ennå ikke er gjennomført.

Alle disse forslagene peker på den virkelig store utfordringen kommunen har:

Den demografiske utviklingen: Vi mangler tilflytting av unge barnefamilier, barnetallet synker, og vi får et økende antall eldre. Vi løser ikke dette kun med bedre eldreomsorg, vi må få flere unge voksne med barn hit for å få en bærekraftig kommuneøkonomi.

Klima- og miljøarbeid har ikke vært høyt prioritert i Røros Kommune, det smerter SV. Men vi er ytterst glade for at en ny og forhåpentligvis ambisiøs Klima- og energiplan kommer tidlig i 2018. Da vil vi sette fullt trykk på en tiltaksdel der. I denne omgang nøyer vi oss med følgende to forslag:

«Det bevilges 2 millioner i investeringsbudsjettet til ladestasjoner for el-bil, dette lånefinansieres. Det forutsettes at rådmannen i tillegg søker på midler til samme formål der det er mulig. Prosjektet samkjøres med Røros Parkering.»

Kommentar: El-biler kommer for fullt i Norge. Da må Røros kommune også vise at fastboende og besøkende er velkomne til kommunen ved å tilby ladestasjoner.

«Klima- og Energiplanen legges fram i 2018. Ved revidering av budsjettet, skal det settes fokus på mulighetsrommet til å gjennomføre tiltak fra denne planen i løpet av 2018.»

Kommentar: 2018 & 2019 må bli de årene Røros Kommune tar Klima- & miljøutfordringene på alvor.

«Kommunestyret øker tilskuddet fra konsesjonsfondet til Destinasjon Røros med 200.000,- til drift av Turistkontoret.»

Kommunen betaler i dag ikke nok inn til Destinasjon Røros ang drift av Turistkontoret. Økningen tas fra fond, og berører derved ikke andre deler av driftsbudsjettet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...