Nea Radio

Røros kommune skal jobbe kontinuerlig for å bli bedre og bedre på miljø

Hanne Bryde er samfunnsplanlegger i Røros kommune. Foto: Marit Langseth

Røros kommune skal miljøsertifiseres. Vi har bedt samfunnsplanlegger Hanne Bryde forklare hva det innebærer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi er opptatt av å feie for egen dør. Vi har laget klimaplan, og bærekraft er essensielt i alt vi gjør i hele kommunens planarbeid, så det å feie for egen dør og gjøre ting skikkelig er viktig for vår del. Så håper vi vi kan inspirere andre bedrifter til å bli med på dette løftet, sier samfunnsplanlegger Hanne Bryde.

Samme dag som flere tusen unge streiket for klimaet over hele Europa, meddelte Røros kommune at de skulle miljøfyrtårnsertifisere hele organisasjonen.

– Vi ønsker at Røros skal være et godt sted å bo, og et sted det er lett å ta miljøvennlige valg. Da må kommunen gå foran som et godt eksempel, sa rådmann Kjersti Forbord Jensås i en pressemelding.

Men hva vil det egentlig si å bli miljøfyrtårnsertifisert?

– Det innebærer veldig mye forskjellig, men det er en måte å systematisk gå igjennom ulike aspekt som påvirker miljøet, forklarer Bryde og fortsetter:

– Vi skal gå gjennom alt fra transportrutinene våre til avfallsrutiner, plastbruk og hvilke miljøkrav vi skal sette til leverandører av tjenester vi kjøper. Det er et stort spekter, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

Det er hele organisasjonen som skal sertifiseres, alt fra barnehage til legekontor. Et stort arbeid, men også håndterbart, forteller Bryde.

– Det skal være slik at folk synes det er artig og fint, og riktig og viktig å holde på med. Det skal ikke bli for høye skuldre, for da tror jeg det blir et korttidsprosjekt. Vi vil at dette skal være noe som varer for alltid, sier hun.

Arbeidet starter med å finne noen kriterier som skal gjelde for hele kommunen. Deretter skal de gå inn i hver enkelt virksomhet for å finne ut hva som kan gjøres bedre og mer miljøvennlig på hvert enkelt sted.

– Vi skal ikke bli verdensmestre over natta. Det er det ingen som klarer. Det viktigste er at vi kommer i gang og får på plass de rutinene vi får på plass. Så vi starter der vi er, og så skal vi gjøre kontinuerlige forbedringer, sier Bryde og forklarer nærmere:

– Med Miljøfyrtårn er det slik at man har et visst krav for å bli sertifisert den første gangen, og så øker kravet til hvor miljøvennlig vi skal være for hver gang vi sertifiseres.

Målet er et Røros kommune skal bli sertifisert den første gangen i løpet av 2019. Les mer om miljøsertifisering på Miljøfyrtårn sine nettsider her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...