Nea Radio

Nea Radio

Slik gikk det med Betsy Ovedie

Saskatchewan i

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Arnt Erik Bukkvold og Jørgen Nyrønning. FOTO: Per Magne Moan.

Over 100 tilhørere møtte opp i Rørosmuseet lørdag ettermiddag for å få meg seg slutten av historia om Sina og Betsy Ovedie. Ragnar Kokkvold kunne endelig røpe hvordan det gikk med jenta som ble født i et sommerfjøs på Nesvolden i Ålen i 1895.

Også denne gangen hadde Kokkvoll fått musikalsk tonefølge fra Jørgen Nyrønning, som hadde komponert en egen melodi til ære for de to damene. Felespilleren Nyrønning hadde fått med seg Arnt Erik Bukkvold på klarinett til å framføre melodien.

Da Ragnar Kokkvoll fortalte historia for første gang under et arrangement på Nesvolde sist sommer, viste han ingenting om hvordan det hadde gått med Sina og Betsy.

Sina kom høygravid til en gård på Nesvolden i slutten av november i 1895. Hun hadde som tjenestepike i Hommelvik blitt gravid med en sjømann, som ikke ville gifte seg med henne. Derfor var hun på vei til ei tante på Elverum for å føde barnet sitt der, da hun denne førjulsdagen ba om å få overnatte på Nesvolden. Da hun neste dag skulle fortsatte ferden over Rugldalen, la folket på gården merke til at hun gikk inn i sommerfjøset på gården. Etter noen timer gikk to av gårdens karer inn i sommerføset, for å finne Sina med en velfødt datter i armene.

17. mai feires i Canada i 1914.

Sina og Betsy ble på gården og ble godt tatt vare på. Kort tid etter fødselen ble Betsy døpt i Ålen kirke.

Etter hvert ble Sina gift med Ola Trøhaug fra Moslette nede i Ålen. Her vokste Betsy Ovedie opp, kun avbrutt av et opphold i Sulitjelma, der Ola hadde søkt jobb.

Betsy ble konfirmert i Ålen Kirke i 1909.

Men det var harde tider og i det fjerne lokket det forjette land - Amerika. Og i 1909 dro Ola over før Sina og Betsy fulgte etter i 1911.

Heller ikke i Amerika fant familien det de lette etter og etter hvert endte de opp i delstaten  Canada.

Her fikk Ola og Sina land av myndighetene og bygde seg opp en gård med både dyr og kornproduksjon. Men hvor ble det av Betsy?

Etter å ha fått god hjelp fra en canadisk medhjelper fant Ragnr Kokkvoll i høst et nytt spor i sin leten etter henne. Det viste seg at hun var blitt gift og hadde fått to døtre.  Men dette skulle vise seg å ble et trist kapittel i historien da det viser seg at Betsy igjen blir gravid, men denne gangen aborterer hun.  Hun kommer seg ikke etter aborten og i 1921 - kun 25 år gammel dør hun på et sykehus i Calgary.

Men hun har flere etterkommere etter seg og Ragnar har nettopp kommet i kontakt med et av barnebarnene hennes - som faktisk har fått navnet Betsy.  Betsy er i dag 65 år og viste lite om sine forfedres historie.

Ragnar ønsker nå å skrive et nytt kapittel i historien og planlegger en ny tur over dammen til sommeren.

Hør intervju med Ragnar Kokkvold, og den nykomponerte melodien av Jørgen Nyrønning her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...