Nea Radio

Sesong for pipebrann

Arnstein Kongshaug som er feierformann i Røros kommune forteller at feil fyring eller rå ved som regel er årsaken til pipebrann.
 Foto: Anita Sivertsgård

Med heftige kuldegrader og mye vedfyring er man nå inne i en periode hvor pipebrann kan oppstå. Dette kan få kraftige konsekvenser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nå går vi inn i høysesongen for pipebrann, siden mange fyrer opp i peisen når kulden er som verst.

Feil fyring og rå ved

Sotbrann som det heter på fagspråket oppstår i skorsteinen når beksot eller løst sot antennes. Arnstein Kongshaug som er feierformann i Røros kommune forteller at feil fyring eller rå ved som regel er årsaken til pipebrann. Sotet setter seg i skorsteinen når forbrenningen i ildstedet har dårlig trekk eller veden ikke er ordentlig tørr. Over tid vil det etter hvert bli en del sot som kan antennes av flammer fra ilden eller av den høye temperaturen som oppstår i ildstedet.

Ikke lov til å brenne søppel

- Mange fyller nok opp ovnene og struper igjen slik man gjorde før, men nå skal du bruke mindre ved for å redusere varmebelastningen i pipa. Man ser også at det er noen som fortsatt fyller ovnene sine med kartong, papir og også noen ganger plast. Dette har ingenting i en vedovn å gjøre. Dette kan raskt gi et godt grunnlag for en sotbrann, sier Kongshaug.

Steng ventiler og luker

Hvis du oppdager pipebrann må du stenge alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Hvis det ikke er fyr i peisen kan du også stenge peisspjeldet.
Slokkingen av pipebrann bør du overlate til brannvesenet, så ring nødnummer 110 så raskt som mulig.

Ikke glem hytta!

Det er ifølge SSB over 400 000 hytter i Norge, og mange av dem har ildsted. Det har i nyere tid kommet en forskrift om at feieren også skal gjennomføre kontroll på hytter, men ifølge Kongshaug gjenstår det fremdeles litt for at disse gjennomføres i praksis. Noe av dette arbeidet vil bli påbegynt i løpet av året, så det er nok mange hytteeiere som vil få besøk av feierne.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...