ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Science camp i Hessdalen

Basestasjonen på Skarven i Hessdalen. Foto: Anita Sivertsgård

I femten år har studenter fra Høgskolen i Østfold inntatt Hessdalsfjellene. I helga avsluttet de sin to ukers lange høsttur, og for første gang ble den nye basestasjonen på Skarven tatt i bruk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Fra å ha bodd i telt før om årene under Science Camp kan studentene endelig komme innom hus til litt mer komfortable boforhold.

Fra telt til eget kjøkken

Basestasjonen på fjelltoppen Skarven er på 35 kvadratmeter og ligger på nesten 1000 meters høyde. Basestasjonen ble fløyet inn med helikopter for ett og ett halvt år siden og denne høsten var den endelig klar til å taes i bruk. Med egen kjøkkenkrok og toalett fasiliteter har mye skjedd siden den første Science campen ble arrangert for 15 år siden.

Artikkelen fortsetter under bildene.

KJØKKENKROK: Litt bedre boforhold oppe på Skarven etter at basestasjonen ble tatt i bruk. Foto: Anita Sivertsgård

SPARTANSK LIV: Studentene Sander Haukdal Larsen og Michelle Johannsen fra Høgskolen i Østfold. Foto: Anita Sivertsgård

Feltforskning

Det er ikke bare boforholdene som har endret seg i årenes løp for studentene. Endelig har dette også blitt et formelt høgskolefag som heter Feltforskning og består av 10 studiepoeng. Tiltross for at man har kommet inn på studiet er det allikevel mange kriterier som må oppfylles for å få lov til å bli med til Hessdalen og forske på lysfenomenet. Det er en engasjert og dedikert gjeng med studenter man finner på Science campen.

Artikkelen fortsetter under bildet

TUNG BØR: Student Emma Brag hadde en tung tur opp til Skarven med påfyll av nødvendig utstyr. Foto: Anita Sivertsgård

Dataparken

Det er mye teknisk utstyr som skal til for å drive forskning langt inne i fjellene.
- Vi prøver og finne ut den fysiske mekanismen som genererer Hessdalsfenomenet, så vi har mange forskjellige kameraer her som ser i alle retninger. Vi har utstyr som måler elektriske felt, magnetiske felt, radioaktivitet og så videre for å finne ut om det er noen kollasjon og observerer lyset, sier professor Anna-Lena Kjøniksen ved Høgskolen i Oslo.

TEKNISK UTSTYR: Står klart til å fange opp informasjon som kan være med på og løse Hessdalsfenomenet. Foto: Anita Sivertsgård

ANNONSE