Nea Radio

Ni bedrifter i Rørosregionen stifter industriklynge

Ottar Tollan fra Flokk er styreleder i den nye industriklyngen. Foto: Marit Langseth

Foreløpig har det nye nettverket fått navnet «Kundetilpasset produksjon, en industriklynge i Røros-regionen».

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2018 kl 14:07

– Det innebærer først og fremst at vi vil samarbeide på en helt annen måte enn vi har gjort tidligere. Nå har vi forpliktet oss til å både dele og samarbeide ganske på ulike områder, sier Ottar Tollan.

Han er site manager hos Flokk og styreleder i den nye industriklyngen, som består av ni bedrifter: Os ID, Røros Tweed, Norbit, Røros Produkter, Røroshytta, Røros Dører og Vinduer, Røros E-Verk, Røroshetta og Flokk (HÅG).

Målet er økt verdiskapning, lønnsomhet og innovasjonsevne, og at de sammen skal sikre konkurranseevnen nasjonalt og internasjonalt.

– Med dette samarbeidet kan vi få tilgang på kompetanse vi ikke har, vi kan få nye ideer, og forbedre oss og utvikle oss raskere, sier Tollan.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

– Det går an med masseprodusert skreddersøm i Norge

Nettverket har foreløpig fått navnet «Kundetilpasset produksjon, en industriklynge i Røros-regionen».

Kundetilpasset produksjon, eller masseprodusert skreddersøm, handler om å kunne tilby unike produkter og tjenester til individuelle kunder, med rask levering og effektiv produksjon, forteller seniorforsker ved Sintef teknologiledelse, Lars Skjeldstad.

– Mange har hengt seg opp i at det ikke går med produksjon i Norge, fordi det er for dyrt. Men ved Sintef teknologiledelse har vi tenkt at hvis vi klarer å begeistre kundene og lage noen unike produkter, så kan man ta en høyere pris enn på et standardprodukt. Og hvis du gjør det mange ganger, så kaller du det masseprodusert skreddersøm, forteller Skjeldstad.

– Og det er dette vi har jobbet med, spesielt her på Røros. Jeg synes det er veldig artig at det er her på Røros, for det er et stykke unna markedet, det er ikke nært sjøen eller E6-en, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

Sintef har jobbet med flere sentrale industribedrifter på Røros over lang tid, noe som har bidratt til å legge grunnlaget for industriklyngen.

– At vi nå har vært inne på et møte i en klynge med bedrifter som samler seg for å jobbe med masseprodusert skreddersøm på nasjonalt nivå, er veldig stort. Vi har jobbet med Flokk i over 20 år, og de eksporterer 75-80 prosent av stolene de lager hver dag. Så nå er det bevist at masseprodusert skreddersøm går an i Norge også, sier Skjeldstad.

Andre bedrifter kan søke om å være med

Rørosregionen Næringshage er sekretariat for klyngen, og Sigrid M. Jansen i næringshagen har ansvaret for koordineringen og tilretteleggingen av klyngens arbeid.

– Det er definitivt og på alle mulige måter bedriftene selv som sitter i førersetet. Det er bedriftene som sitter i styret og har styreledelsen, men så trenger man noen til å organisere og koordinere, og få dette til å virke sammen, og det er her jeg kommer inn.

Hun forteller at andre bedrifter er velkomne inn i nettverket.

– Alle andre bedrifter i Rørosregionen og Nord-Østerdalen som driver i større eller mindre grad med kundetilpasset produksjon kan søke om opptak i klyngen. Vi ønsker å bli større, forteller Jansen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...