Nea Radio

Nå skal all diabetesmat ut fra sykehjemmene på Røros

Gonda Brouwer er virksomhetsleder ved Gjøsvika sykehjem i Røros kommune. Her er hun sammen med diabetessykepleier ved St. Olavs hospital, Anne Revergård. Foto: Marit Langseth

Da Anne Revergård undersøkte kunnskapen ansatte i kommunehelsetjenesten hadde om diabetes, fant hun store hull. Nå reiser hun rundt for å spre kunnskap, og denne uka holdt hun fagdager på Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2018 kl 18:19

- Det var veldig mange aha-opplevelser til tross for at jeg har jobbet mange år som sykepleier i helsesektoren, sier Gonda Brouwer.

Hun er virksomhetsleder ved Gjøsvika sykehjem i Røros kommune, og har denne uka deltatt på fagdager om diabetes for helse- og omsorgsektoren i kommunen.

- Tidligere har vi lært at det skal være mye fokus på kosthold, men nå har vi lært at for eldre som har få år igjen å leve, skal vi heller ha fokus på livskvalitet, forteller Brouwer og fortsetter:

- Så fra mandag av kutter vi ut all dia-kosthold på sykehjemmene. Det skal fortsatt være sunn mat, men det er ikke så strengt lenger, for livskvalitet er veldig viktig.

I tillegg skal middagen flyttes til senere på dagen, for å holde blodsukkeret jevnt hele dagen.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

Fagdagene ble holdt av diabetessykepleier ved St. Olavs Hospital, Anne Revergård. Etter å ha oppdaget mangelfull kunnskap om diabetes i kommunehelsetjenesten, reiser hun nå rundt i Trøndelag for å øke kunnskapen til ansatte i kommunehelsetjenesten.

- Eksempler på det de ikke visste var hva blodsukkeret skulle være før de spiste, hva det skulle være etter mat, hva langtidsblodsukkeret skulle være, hvor de skulle injisere hurtigvirkende insulin, hvor de skulle sette langtidsvirkende insulin og hvordan kostholdet skulle være, sier Revergård.


- Dette er jo ganske grunnleggende ting om diabetes. Er det skremmende?

- Det er grunnleggende ting, og det viser seg at sykepleierne har veldig lite kunnskap om dette i utdanningen sin. Det er de som har tatt videreutdanning som kan det skikkelig. I tillegg er det helsefagarbeidere som ikke har fått noen grunnleggende opplæring i det også.

Nå håper Revergård at flere får kunnskap om diabetes, og hun har allerede fått god respons fra de hun har undervist.

- De sier at det har gått opp mange lys for dem, og at nå skal pasientene deres få mye bedre behandling, for å få bedre livskvalitet.

Hør Anne Revergård fortelle mer her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...