Nea Radio

Dramatisk da 3-år gamle Ella forsvant fra Gjersvollen i Hessdalen for 100 år siden.

Ingrid Johanne gikk i tippoldemors fotspor

Ingrid Johanne (3) gikk i tippoldemors fotspor lørdag. Oldemor Ella var bare 3 år da hun forsvant fra Gjersvollen i Hessdalen for 100 år siden. Her er Ingrid sammen med bestemor Gunvor - Ellas barnebarn. Foto: Elin Viken

Lørdag hadde mange samlet seg i Hessdalen for å gjenoppleve den dramatiske hendelsen for 100 år siden da 3 år gamle Ella forsvant. En drøm gjorde at hun ble funnet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2017 kl 15:03

I 1917 forsvant en 3 åring i Hessdalen. Ingen kunne finne henne og de lette både i hus og terreng. Natten går uten at manngarden på 100 mann finner henne. Hun hadde gått langt skulle det vise seg.

Neste morgen har en gutt i bygda i en drøm sett for seg hvor hun er.

Det var St.Hans og året var 1917

Det ble et dramatisk døgn på gården Gjersvoll i Hessdalen. Den tre år gamle Ella Gjersvoll leter etter sin mor. Mora er gått opp lia til sommarfjøset for å melke. Vel nede, og etter ei stund oppdaget hun at Ella ikke er der som hun pleier. Noen ganger stabber jentungen opp til sommerfjøset, noen ganger leiker hun med de andre ungene og noen ganger stikker hun inn til besta.

Nå er hun borte

Kanskje hadde hun gått inn og sovna, kanskje var hun i nabogården. Alle hus ble saumfart. Det ble kauka og lytta. Ustgårdsbekken? Kunne hun ha falt uti? Enn elva? Nei, den tanken var utålelig. Hun kunne ikke ha gått seg ut i elva, nei, hun kunne ikke det.

Etter hvert skjønte de voksne at her måtte de ha mer hjelp. Naboene kom strømmende til for å hjelpe til med leiting. Heldigvis var det midtsommer og lyst hele natta.

Hvor kunne lille Ella ha tatt vegen på sine små bein?

Redaktør Ole Øysang hadde tidligere på året vært i Hessdalen og fått i stand et arbeiderungdomslag. Nå skulle det holdes fest. Men ryktet om at litjdråka på Enersan hadde forsvunnet, nådde både forsamlingshuset og lensmann Sandvold.

Lensmannen avlyste resolutt festen, og bad om at ungdommene i stedet dro for å delta i leitinga.

Nå ble det en organisert leiteaksjon. Ryktet om at noen hadde sett en ørn sveve over området, gjorde ikke stemningen bedre.

Leiteaksjonen var resultatløs. Ella var og ble borte. Kanskje følte noen dårlig samvittighet. Bestemoren burde kanskje holdt et øye med ungene mens hun satt med handarbeidet sitt. Storesøster Anne på 13 skulle kunne vite hvor smårollingen gjorde av seg.

Morgenen etter skjer det noe uforklarlig

I bygda bor det en ung familie med sju unger. Far Børre Trøen arbeider på Storvollgruva. Han hadde sannsynligvis vært med og leita til langt på natt. Nå må han på jobb. Arbeidsvegen går over Rogsååsen, krysser Rongsåa ved Rognsåøyan og videre fram til gruva på høydedraget mellom Hessdalen og Ålen.

I det han har pakka sekken og gjort seg klar til å gå, kommer eldstegutten Jon ned fra loftet.

– Far, få bli med! Je har drømt, drømt der Enersdråka e. Oppme Rågnsåen, roper han og får overbevist faren sin.

Så gir de seg i veg. Far og sønn. Hvor sannsynlig er det et en ryss skulle ha drømt, sanndrømt hvor Ella er?

Et stykke fra Ella stopper gutten.

– Nei far, no vil je itj mer. Ho e frammi da, men ho er så rau , sa gutten og stoppet.

Med bange anelser fortsatte Børre Trøen framover. Var det ørnen som hadde revet i hjel barnet, eller hadde varg eller bjørn vært på ferde. Hvilket syn ville møte ham, eller var det bare noe guten innbilte seg?

Litt lenger framme satt lille Ella og sov med nevene ned i myra. Spill levende. Hun hadde rød kjole på seg.

Børre skulka nok gruva den dagen. Med raske skritt gikk og småsprang far og sønn over åsen og ned til Gjersvollen med Ella.

– Ella leve! Vi ha funni a!

Saken fortsetter lenger ned på siden

Ella Bøhle som 75-åring. Foto: Privat.

Gunvor Rise som er barnebarnet til Ella hørt bestemoren fortelle historien flere ganger

Historien gjenfortalt og gjenopplevd

– Jeg minnes hun fortalte at hun skulle finne mor si og ble vár oksen til naboen. Denne var hun redd for og gikk utenom. I denne redselen mistet hun retningen og fortsatte nok å gå, sier barnet barnet til Ella, Gunvor Rise

Og den sanndrømte? Jon tok navnet Bjørgheim og bodde I Hessdalen. Men ingen har hørt at han fikk slike syner igjen.

– Etter at vi guttene fikk oss bil, og det lå an for en Hessdalstur med mor, måtte vi alltid stoppe på Støren. Der kjøpte mor blomster til Jon, sier Ellas sønn Erling Bøhle.

– Hun sendte alltid julekort og bursdagshilsner til Jon, legger sønnen til.

Saken fortsetter lenger ned på siden

Ellas etterkommere på vei dit hun ble funnet - 100 år etter. Foto: Elin Viken

Barn, tippoldebarn og og oldebarn etter Ella gikk lørdag turen hundre år etter. Ingrid Johanne Rise som er Ellas tippoldebarn var med for å se om det var mulig å gå så langt for en tre åring. Det gjorde det, men også hun var sliten og måtte bæres ned igjen. – Sikkert akkurat som en sliten og kald Ella for 100 år siden, sier hun.

Barnebarn Gunvor Rise og Ellas sønn Erling Bøhle er overrasket over hvor vanskelig terrenget er å gå i etter fellesturen i dag:

Saken fortsetter lenger ned på siden

Tippoldebarn Micke Drageid (9)Rise fra Trondheim og oldebarnet Andreas Bøhle Segtnan (11) fra Lundamo var med på slektas tur til stedet de fant henne:

– Det er ganske spesielt å tenke på at om Jon ikke hadde drømt hvor hun var, så hadde vi kanskje ikke levd legger guttene storøyd til.

Saken fortsetter lenger ned på siden

Nabo og Ellas tantebarn Bjørnar Bakås var med og viste vei til plassen der Ella ble funnet. Her ved det som kanskje er Hessdalen eldste løe. Her gikk nok Ella forbi. Foto: Elin Viken

Sønn Erling Bøhle og tippoldebarn Ingrid Johanne Rise. Foto: Elin Viken

Ella og hennes søstre Marit og Dortea Gjersvoll. Foto: Privat.

Spor etter Storvollgruvene der Jons far arbeidet. Foto: Ellin Viken

Tekstbidrag Erling Bøhle.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...