Nea Radio

Første jagerflyger som landet på Røros

Jon Reidar Holte var vert for Kong Olav og flere hundre gjester da 338-skvadronen feiret 25-årsjubileum i 1979. Foto: Forsvaret

I juli feiret Røros lufthavn 60 år siden det første passasjerflyet landet på Røros. Ålbyggen Jon Reidar Holte var den første som landet med jagerfly på Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2017 kl 17:53

Den erfarne piloten, som har nærmere 4.000 flytimer bak seg, landet på Røros lufthavn 1. mars 1983 med en F-5 Freedom Fighter - forløperen til dagens F-16.

NATO-øvelse på Røros

I forbindelse med NATO-øvelsen «Viking» skulle 338-skvadronen trene på kortbanelandinger og valgte Røros lufthavn.

– Dette kunne være en kritisk øvelse, og som øverste ansvarlige leder, ville jeg sikre at alt var forsvarlig, sier Holte.

Saken fortsetter under bildet.

Det var med et slikt jagerfly Jon Reidar Holte var den første jagerflygeren som landet på Røros lufthavn. Foto: Forsvaret

Tilfeldig jobbvalg

Holte sier til Nea Radio at det var tilfeldigheter som gjorde at han ble flyger. Det valget ble tatt under rekruttskolen på Gardermoen.

– Da hadde en romkamerat kommet inn på flyskolen. Da sa Helge Kojan fra Røros og jeg at «når han kom inn, så skulle jammen vi også greie å komme inn». Og slik ble det for Holte sin del.

Opplevde dramatikk

Jon Reidar Holte startet på flyskolen i 1957 og har gjennom årene opplevd mye som jagerflyger, også flere farlige situasjoner. Under en nattflyging i dårlig vær om vinteren fikk Holte og en kollega såkalt kompressorsteiling på den ene motoren.

– For å kvitte oss med vekt måtte jeg skyte av to vingetanker i lufta før vi greide å nødlande på Værnes i god behold.

På den positive sida trekker Holte fram den gangen han og to andre jagerflygere reiste til Californa for å hente hjem tre F-5-fly.

– Hjemturen var fantastisk, minnes han.

Saken fortsetter under bildene

Jon Reidar Holte var vert for Kong Olav og flere hundre gjester da 338-skvadronen feiret 25-årsjubileum i 1979. Foto: Forsvaret

Jon Reidar Holte svarte på spørsmål fra Kong Olav under jubileet i 1979. Foto: Forsvaret

Vert for Kongen

Fra august 1977 var major Holte sjef for 338-skvadronen ved Ørland flystasjonen, og han var også sentral i forbindelse med markeringen av 25-årsjubileet for skvadronen i 1979.

Da var Holte vert for Hans Majestet Kong Olav og 400 andre gjester. En periode var han sjef for hele operasjonsgruppa på Ørlandet med ansvar for både redningsskvadronen (330) og jagerskvadronen (338).

Fra 1985 var han sjef for flyskolen på Værnes.

Saken fortsetter under bildet.

Jon Reidar Holte har nærmere 4000 flytimer bak seg, de fleste i denne maskina, F-5 Freedom Fighter. Foto: Forsvaret

Sorg og gleder, bekymringer og trygghet.

I dag bor den pensjonerte jagerflygeren i Stjørdal. Han har passert de 80 og kaller seg sjøl hobbysnekker.

– Det har vært et liv med utfordringer og spenning. Mine opplevelser er en sterk blanding av sorg og gleder, bekymringer og trygghet. Jeg har ikke utført noen bragd, men det er ting jeg er glad for å ha vært med på. Det verste på min samvittighet er ting jeg burde ha gjort, men jeg har vært for feig, sier Jon Reidar Holte til Nea Radio.

Hør intervju med Holte her i forbindelse med den første jagerflylandingen på Røros:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...