Nea Radio

Er dette Hessdalsfenomenet?

Til venstre på himmelen ser du det som vekket franskmennenes interesse. I sirkelen ser du en forstørrelse av det. Kan dette være Hessdalsfenomenet? Foto: /Copyright Col de Vence team

Franskmenn tok bilde av noe merkelig ved Øyungen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2018 kl 14:57

En gruppe fra Frankrike har i flere uker vært i Hessdalen i håp om å få se Hessdalsfenomenet og aller helst, feste det til film.

Etter å ha gått gjennom noen bilder de hadde tatt på dagtid, så oppdaget de noe merkelig på et par av bildene. Da de zoomet inn, oppdaget de noe de ikke hadde observert da bildene ble tatt.

Tilbake i Hessdalen

Leder for gruppen, Pierre, hart vært i Hessdalen tidligere, men har alltid lengtet tilbake til dalen. Derfor tok han i høst med seg flere som hadde samme interesse og satte kursen nordover igjen.

Da Nea Radio nylig traff på gruppen, hadde de forholdsvis nylig tatt bildene som de mener kan være lysfenomenet.

Hør intervju med Pierre her: (På engelsk).

Saken fortsetter lenger ned på siden

Noen av franskmennene som er i Hessdalen for tiden. Pierre med den blå jakka i midten.

Åpner forskningsstasjonen

Fredag er det offisiell åpning på den nye forskningsstasjonen i Skarvan ved Øyungen.

Denne er satt opp i regi av Høyskolen i Østfold, som har ledet forskningen på lysfenomenet i Hessdalen i mange år.

Dette arbeidet er avhengig av å ha baser på de høyeste fjelltoppene i dalen, og frem til nå har det blitt benyttet teltleirer, noe som har reduserer observasjonstiden betraktelig.

Høgskolen i Østfold har i lengre tid ønsket å etablere det de kaller en semipermanent forskningsstasjon, plassert på fjellet Skarvan - 975 meter over havet, og det siste året har disse planene blitt realisert.

Feltarbeid

Høyskolen har lagt et bachelorstudie i feltarbeid til Hessdalen og studenter derfra er nå deltagere ved den første Science Campen i de nye fasilitetene.

Det sier høyskolelektor Erling Strand, som har forsket på fenomenet siden tidlig på 80-tallet:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...