Nea Radio

Nea Radio

Delte ut 55.000 kroner til kultur

Bergstaden Teaterlag får 15.000 kroner i støtte fra kommunen. Bildet er premieren på forestillinga Jeven Tuschke i Storstuggu. Foto: Nils Kåre Nesvold

Røros formannskapet bevilget torsdag 55.000 kroner i tilskudd til fritidskulturlivet. Bergstaden Teaterlag fikk mest. Se hele lista her.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tilskudd til fritidskulturlivet som ordning som ble vedtatt innført i 2016. Dette er andre tildeling i år. Tilskuddsordningen har en budsjettramme på 115 000 kroner, og rest til fordeling var 55 000 kroner.

Ved søknadsfristens utløp hadde det kommet inn 15 søknader.

Fordelingen etter behandlingen i formannskapet ble slik: (Søknadsbeløpet i parentes)

 • Steinar Bendiksvoll 5000,- (10.000,-)
 • Sextus Roots & blues 0 (Ikke oppgitt)
 • Røros pinsemenighet 0 (Ikke oppgitt)
 • Ålendåggå 0 (Ikke oppgitt)
 • Julekonsert «mot lysare daga» 4000,- (2.000,-10.000,-)
 • Litauisk barna samling 0 (4000,-)
 • Julekonsert «Bergfolkets julefred» 4000,- (Ikke oppgitt)
 • Røros speidergruppe 4000,- (10.000,-)
 • Folkedanslaget «familiedans» 4000,- (Ikke oppgitt)
 • Røros janitsjarorkester 5000,- (10.000,-)
 • Folkemusikkarkivet 5000,- (10.000,-)
 • Brekken speidergruppe 4000,- (15.000,-)
 • Kari Bengtsson «rullestoldans» 2000,- (Ikke oppgitt)
 • Nord-Østerdal symfoniorkester 3000,- (8.400,-)
 • Bergstaden teaterlag 15000,- (35.000,-)

Her er en oversikt over søknadene med kommentar fra saksbehandler:

Steinar Bendiksvoll: Søker om midler til et forprosjekt for en dokumentarfilm som har til hensikt å kaste nytt lys over Johan Falkberget. Tanken til filmskaperen er å øke interessen for både Johan Falkbergets liv og diktning. Steinar Bendiksvoll har i 25 år jobbet som selvstendig
film/videoprodusent, og har bl.a. vært innleid av nrk. Han har knyttet til seg lokale ressurspersoner som bidrar som konsulenter i arbeidet. Prosjektet vurderes som positivt for å nå målsettingen om «videreutvikle kunnskap om og kjennskap til Johan Falkbergets liv og
forfatterskap……..» slik det står i kulturplanen. Prosjektet faller innenfor de retningslinjer som gjelder for tilskuddsordningen.

Sextus Roots & Blues: Det søkes om oppstartsmidler for å starte en forening som har til hensikt å fremme interessen for bluesmusikk i fjellregionen. Dette skal skje ved å arrangere konserter på Røros, samt klubbkvelder. Det vurderes som positivt at det startes en klubb med dette som formål, men det er vanskelig å se at dette faller innenfor de retningslinjer som gjelder for ordningen.

Røros pinsemenighet: Søker om midler til å dekke utgifter til arrangement for barn (Hallovenn, Tweens og Endelig fredag). I våre retningslinjer står det at politisk og religiøs aktivitet prioriteres ikke. Søknaden oppfyller med andre ord ikke nødvendige krav til tilskudd.

Ålendåggå med Johan Falkberget: Søker om midler til å gjennomføre 30-årsjubileum for Ålendåggån. Ålendåggån har mange ulike arrangementer, men det søkes her om midler til å gjennomføre arrangement med fokus på Johan Falkberget. Det påpekes at det er flere Rørosinger som bidrar til arrangementet. For ordens skyld nevnes det at arrangementet ble avholdt ved St,Hanstider. Dette vurderes som et grensetilfelle hva angår om det er berettiget støtte eller ikke. Når man har falt ned på å avslå søknaden er det i hovedsak begrunnet med søkers manglende tilknytning til Røros. Selv om tematikken har sterk kobling til Røros (Johan Falkberget), finner man ikke å kunne innstille på tilskudd til et arrangement i Holtålen kommune som har billettsalg som en inntektskilde.

Julekonsert «Mot lysare daga»: Arrangementet er i regi av Rørosbandet Too Late. Dette er 6 gutter som er født og oppvokst på Røros. De søker kommunen om tilskudd til julekonsert i Røros kirke. Under konserten har de også med en svensk jente. I tillegg har de med en utdannet folkemusiker fra Holtålen kommune. Flere av disse guttene har utdannet seg innenfor sang, musikk og teater. Alle har alle vært aktiv innenfor kulturlivet på Røros både som barn og ungdom. Det er positivt at ungdom fra Røros kommer tilbake og viser at det er noe spesielt å gjøre nettopp det, komme tilbake og gi noe til lokalsamfunnet. Det vurderes at søknaden faller inn under ordningen, spesielt knyttet opp mot punktet om «åpne enkeltarrangement».

Litauisk barna samling: Søknaden gjelder aktiviteter til Litauiske barn i Os, Røros og Holtålen kommune. Formålet er å lære barna Litauiske tradisjoner, dans, sanger, dikt osv. Initiativet er foreldrebasert og knyttes opp mot at barna ikke er så godt kjent med eget språk, tradisjoner mm. Det er stor forståelse av behovet med å bli kjent med tradisjoner, språk og aktiviteter fra hjemlandet. Samtidig er det vanskelig å se at et slikt privat initiativ skal utløse tilskudd av kulturmidler. Blant annet er det vanskelig å se hvordan dette er organisert, bortsett fra at det er foreldre som ønsker mere Litauiske tradisjoner og språklæring for sine barn.

Julekonsert «Bergfolkets julefred»: Bak denne søknaden står flere av kommunens aktive musikere. De søker om midler for å gjennomføre en julekonsert i Røros kirke 8. desember (samme tid som julemarked arrangeres). Musikken er både egenprodusert og kjente julesanger med egne arrangementer. Det vurderes at søknaden faller inn under ordningen, spesielt knyttet opp mot punktet om «åpne enkeltarrangement».

Røros speidergruppe: Det søkes her om midler til generell drift av laget. Ordningen åpner for dette gjennom sitt formål der det bl.a. står «Midlene skal brukes til utvikling av frivillige kulturaktørers aktiviteter, prosjekter og åpne enkeltarrangement». Det tillegges særlig vekt at også søknaden retter seg mot barn- og ungdomsaktivitet.

Røros folkedanslag «familiedansen»: Røros folkedanslag har over lang tid arrangert ulike aktiviteter for barn og ungdom med formål å lære seg litt av vår felles kulturarv gjennom folkedans og folkemusikk. Familiedansen er også et slik prosjekt som særlig retter seg inn mot de yngste. Dette faller innenfor flere av målsettingene i kulturplanen. Prosjektet oppfyller også kriteriene i ordningens retningslinjer.

Røros janitsjarorkester: Søknad retter seg mot generell drift av laget, og som nevnt under tilsvarende søknader ovenfor så er dette innenfor det ordningen kan gi tilskudd til. Særlig viktig understrekes det er at dette er det eneste aktive korpset i Bergstaden for tiden. Det er derfor særdeles viktig at disse kan opprettholde sin aktivitet, slik at vi eksempempelvis er sikret at noen spiller 17. mai. Det er i hovedsak et korps for voksne, men med noen få medlemmer under 18 år.

Folkemusikkarkivet for Røros-området: Folkemusikkarkivet søker om midler for prosjektet «digitalisering av folkemusikkarkivet for Røros-området 2016 – 2018». Folkemusikkarkivet har som formål å arbeide for bevaring og formidling av historisk materiale fra folkemusikk- og folkedanstradisjonen i Røros-området. Dette er et stort prosjekt med ei kostnadsramme på 450 000,-. Prosjektet anses som å være
et vesentlig bidrag til å nå målet i kulturplanen som knyttes om mot bevaring og formidling av vår immaterielle kulturarv.

Brekken speidergruppe: Se begrunnelse under Røros speidergruppe.

Kari Skott Bengtsson «Rullestoldans»: Søker skal arrangere kurs i rullestoldans (kurset er avholdt tidligere). Søker skriver i søknaden at det er få tilbud til personer som sitter i rullestol, og at opplegg som fører til bevegelse for rullestolbrukere har stor betydning både fysisk og mentalt. Dette anses som positivt og et bidrag som vil ha positiv effekt.

Nord-Østerdal symfoniorkester: Nord-Østerdal symfoniorkester søker om tilskudd fra Røros kommune. I tillegg søker de om støtte fra kommunene i Nord-østerdal. Nivået på søknadene erl 1,50 pr/innbygger. For Røros kommunes del vil det i så tilfelle bety 8 400,-. Det å ha et orkester av dette formatet i fjellregionen anses som å være svært verdifullt. Både med tanke på selve orkestret, men også linken opp mot kulturskole og unge musikere vil kunne være en viktig inspirasjon og kompetanseheving for den enkelte. Det har hele tiden vært medlemmer fra Røros kommune i orkestret. Det innstilles på noe støtte for nettopp å bidra til at vi har et slikt tilbud i regionen vår.

Bergstaden teaterlag: Teaterlaget søker kommunen om tilskudd på kr 35 000,- for prosjektet «Jeven Tuschke». Dette er en oppfølger av forestillingen «Tuschke» som ble satt opp høsten 2015. Forestillingen er nyskrevet av lokale manusforfattere. Dette er en storsatsing av vårt lokale teaterlag og totalt er kostnadene for hele prosjektet på i overkant av 500 000,-. Det å ha et aktivt teaterlag som satser så høyt som dette anses for å være særdeles verdifullt for Røros. Totalt er det ca 60 personer i alle aldre med i oppsettingen. De fordeler seg på alle
funksjoner som er nødvendig for å få til en slik teaterforestilling. Noen skriver, noen planlegger, noen står på scena, noen syr kostymer, noen sørger for at det kommer publikum mm.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...