Nea Radio

Varaordfører Salvesen om alkoholpolitikken på Røros

Bjørn Salvesen Foto: Nils Kåre Nesvold

Mener det er oppsiktsvekkende at et flertall i Røros kommunestyre strammer inn de tradisjonelle serveringstidene i Rørosmartnan.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev:

Viktig med forutsigbarhet i alkoholpolitikken på Røros.

Det er relativt oppsiktsvekkende at et flertall i Røros kommunestyre strammer inn de tradisjonelle serveringstidene i Rørosmartnan kun en uke før arrangementet. De generelle skjenketidene for alkohol i Røros kommune er til 01.00 søndag til torsdag og til 02.00 fredag og lørdag. Den konkrete saken dreier seg om å utvide til 02.00 tirsdag, onsdag og torsdag i Martnan for noen etablerte serveringssteder, noe som har vært innvilget i mange mange år. Og det siste er et helt essensielt poeng her. Det var derfor undertegnede i Formannskapet foreslo å innvilge søknadene, i motsetning til rådmannen som innstilte på avslag. Det ble 4 for og 3 mot i Formannskapet. (En av søkerne ønsket i tillegg utvidelse mandagen før og søndagen etter Martnan, det var det ingen som ønsket.) Det ble 10 for og 15 mot i Kommunestyret, og dermed avslag. For å slippe disse ganske trettende og unødvendige diskusjonene ved hver eneste søknad, ble det vedtatt et tilleggspunkt i Formannskapet om å revidere bestemmelsene for å se å på retningslinjer for eventuelle faste unntak gjennom året, igjen for å bidra til forutsigbarhet for næringslivet og arrangører av arrangement. Dette punktet ble dessverre ikke med videre fra kommunestyret, og man kan derfor forvente ytterligere polariserte debatter om unntakssøknader fra de generelle bestemmelsene framover også.

Alkoholpolitikk bør diskuteres hvert fjerde år, etter et lokalvalg når et nytt kommunestyre trer sammen. Da skal man bestemme en retning for fire nye år. Nåværende kommunestyre reviderte og vedtok en ruspolitisk plan i fjor, etter en lang diskusjon, som åpner for unntak etter søknad fra de generelle skjenketidene ved spesielle anledninger. Og for Martnan i 2017 ble den samme søknaden, som nå ble avslått, innvilget. Avslaget nå kommer derfor naturlig nok som en overraskelse på næringsaktørene.

Så skal man ha respekt for de mange og gode argumentene som framføres mot en utvidelse av skjenketidene. Den store alkoholdebatten har nemlig mange lag: Det er både en helsedebatt (alkohol er definitivt helseskadelig), kriminaldebatt (svært mye vold og annen kriminalitet skyldes alkohol), verdidebatt (hvor mye skal samfunnet passe på den enkelte), kulturdebatt (skal alkohol og dermed potensielt fyll være en naturlig del av alle typer arrangement) og næringsdebatt (en del bedrifter trenger inntektene fra alkoholsalg for å overleve økonomisk). Men denne omfattende og viktige debatten hører som nevnt kun hjemme når man skal sette en alkoholpolitisk retning. Når den er satt, må man ikke benytte anledningen til alkoholpolitiske omkamper når så begrensede ønsker fra næringslivet som nå forelå skal diskuteres. Da er poenget forutsigbarhet for et arrangement politiet etter fjorårets Martna sa foregikk uten alvorlige hendelser av noe slag. Men det er også nå viktig å ikke krisemaksimere et avslag på totalt tre timers ekstra skjenking av alkohol fordelt over fem dager.

En fantastisk Rørosmartna ønskes til aktører, rørosinger og tilreisende!

Bjørn Salvesen

Varaordfører Røros

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...