Nea Radio

Fra kobber til klima

Miljøplan: Roald Evensen fra Haltalen mener at Røros kommunes klima- og miljøplan «Fra kobber til klima» får for lite oppmerksomhet i pressen. Foto: Ole Jørgen Kjellmark

Røros kommunes klima- og miljøplan «Fra kobber til klima» er nettopp ferdig med sin høringsrunde. En glimrende rapport som burde få mye omtale i lokal presse.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ikke bare er planen innholdsmessig bra – den er også levert i en lesverdig og ryddig versjon.

En stor takk til ordfører og administrasjonen på Røros for godt utført arbeid. Når høringene er flettet inn i planen og den har gått gjennom den politiske behandlingen, bør planen sendes ut til alle husstander i kommunen. Ja, gjerne til administrasjonen i nabokommunene også etter les og lær-prinsippet.

Det eneste jeg savner i en lang serie positive innspill er når skal alt dette settes ut i livet. Det bør legges inn en egen rubrikk som konkretiserer når punktene skal settes ut i livet. Mange av punktene er så enkle at de tidsmessig kan konkretisere allerede nå. Eksempelvis å arrangere en årlig bærekraftfestival, utdeling av faste årlige klimamidler eller forslaget om å dele ut en årlig miljøpris. Her kan vi sette november 2018 så er det punktet i gang uten at det koster alt for mye!

Røros kommune viderefører samarbeidet med frivillige organisasjoner om mottak og gjenbruk av tekstiler og gjenstander, heter det i et forslagspunkt. Flott! Dere er hjertelig velkommen til å bli med på den årlige klesbyttedagen på Røros i regi av Solheim Pensjonat og Naturvernforbundet i Rørosregionen.

Et annet punkt som kan settes ut i livet straks planen er politisk behandlet, er forslaget om å starte prosjektet «Den naturlige skolesekken» og dermed øke forståelsen for kretsløp ved å starte grønnsakhager på skoler, barnehager og sykehjem. Flott! Stå på og sette drømmen ut i livet. Her er det en svært enkel og billig veg fra plan til lokal handling.

Verre blir det nok å sette ut punktet i strategi 2, redusere utslipp og heve bo og livskvalitet. Punktet: I samsvar med nasjonale retningslinjer skal alle nye personbiler kjøpt på Røros være fossilfrie fra 2025. Da er det bare å hive seg rundt å bygge ladestasjoner ved sentrumsnære P-plasser, kommunale bygg, skoler etc slik jeg tidligere har etterlyst. Og samtidig er det på tide å skrinlegge ordførervisjonen om bomveg fra Støren til Røros.

Masse fine ord og visjoner som jeg håper blir realisert og ikke bare ender opp som et langsiktig drømmemål. Det skylder vi både klimaet og våre etterkommere!

Hvorfor legger en haltdaling seg opp i Klima- og miljøplanen til nabokommunen? Jo, jeg regner med at vi er en felles kommune i god tid før tidsperspektiver for planen som i første runde går ut i 2030.

Lykke til.

Roald Evensen, Haltdalen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...