ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Smelthytta feirer 30 år tirsdag

Jenny Fjellheim og Torhild Ormhaug er begge fagkonsulenter på kulturhistorisk avdeling ved Rørosmuseet i dag. For 30 år siden hadde de andre roller under åpninga av museet. Foto: Marit Langseth

Jenny Fjellheim og Torhild Ormhaug var begge tilstede da Smelthytta åpnet dørene som museumsbygning i 1988.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det var et strålende fint sommervær, og på Malmplassen var det vel omtrent 1500 mennesker som hadde møtt opp for å overvære åpningen, forteller Torhild Ormhaug.

Hun jobber i dag som fagkonsulent på kulturhistorisk avdeling ved Rørosmuseet, men i 1988 var hun med i åpningskomiteen for Røros Museums- og historielag. Selv om det er 30 år siden, husker hun fortsatt åpningen av Smelthytta.

– Det var taler, musikk, salutt, ringing i hyttklokka og mye feststemt folk.

Jenny Fjellheim jobber også ved Rørosmuseet i dag, men for 30 år siden var hun med som frivillig, for å få på plass en samisk utstilling til åpningen av Rørosmuseet i Smelthytta.

– Vi var alle i andre jobber da, så det var på dugnad. Vi møtte opp på ettermiddag og kveld, og monterte utstilling, forteller Fjellheim.

Brant to ganger

Smelthytta var et midtpunkt i Rørossamfunnet i mange år. Fra 1646 ble det smeltet koppermalm der, helt frem til en brann i 1953, som førte til at arbeidet stoppet ved smelteverket.

– Etter den tid ble kopperkonsentratet sendt til Boliden i Sverige for å smeltes, for skadene var så store at Røros kobberverk fant det ikke lønnsomt å bygge opp og sette Smelthytta i drift igjen, forteller Ormhaug.

I 1975 brant hele bygningen ned til grunnen.

Saken fortsetter etter bildet.

Smelthytta ble bygd over ruinene av den gamle smelthytta, og brukes i dag som museum. Foto: John Drugli

På åttitallet startet arbeidet med å bygge Smelthytta opp igjen over ruinene av det gamle smelteverket, for å brukes som museum.

– Sverre Ødegaard var en primus motor for arbeidet her. Han startet nok opp allerede på 70-tallet med å jobbe med kulturvern-situasjonen på Røros. Han fikk med seg Knut Strøm, som var styreleder i museums- og historielaget, og de to utfylte hverandre godt, sier Ormhaug.

12. juni 1988 sto Smelthytta klar for åpning.

Liten markering i Smelthytta tirsdag

Tirsdag er det dermed 30 år siden Rørosmuseet åpnet dørene i Smelthytta, og det skal markeres ved museet. Men det blir ingen stor feiring foreløpig, forteller Ormhaug.

– Smelthytta er åpen selvfølgelig, med gratis inngang. I tillegg blir det servering av kaffe og kaker. Vi har valgt å gjøre det veldig enkelt i denne omgang, og så får vi se om vi kommer tilbake med noe mer festiviteter på et senere tidspunkt.

Hør Torhild Ormhaug og Jenny Fjellheim fortelle mer om Smelthytta her:

Nøkkelord

ANNONSE