Nea Radio

Gripende filmpremiere i Rallaren

Rundt 500 personer så dokumentarfilmen om Holtålen

Foto: Per Magne Moan

– Det gikk over all forventing, sier Anngerd Gildseth, som var med i filmen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Premieren på filmen Hendelser i Holtålen "Bak avisoverskriftene" gikk i Hovet i Ålen lørdag. Rallaren var fullsatt og for at alle som ønsket det skulle få se filmen, så ble den også satt opp igjen søndag - med like godt besøk.

Det var en gripende film om noen av de mest tragiske hendelsen i Holtålen siden krigen.

Det mest tragiske var brannen i Grøtålia i Hessdalen 1974, der fire mennesker fra samme familie omkom.

Publikum fikk også innblikk i hvordan gårdbruker Hans Finnland opplevde flommen i 2011, da han våknet opp midt på natta på setra mens vannet flommet inn over fjøset der kyrne stod.

Også krigens grusomheter fikk man en påminnelse om i form av hjerteskjærende historier om brutale avhør og tortur i prestegården i Haltdalen.

PREMIEREN: Filmprodusent Marit Manfredsdotter fikk blomster av virksomhetsleder i Holtålen kommune, Olve Morken. Foto: Per Magne Moan

Hele ni hendelser i kommunen er viet plass i den time lange filmen som er produsert av Marit Manfredsdotter og Faktafilm AS.

– Filmen tar utgangspunkt i noen hendelser som har satt dype spor i bygda, både på godt og vondt, sa Marit Manfredsdotter til Nea Radio før premieren.

Hun antydet da at hun trodde publikum vil la seg berøre og føle på både glede, sorg, humor og alvor.

Alle disse følelsene ble tatt i bruk av de fleste i Rallaren. Flere gripende øyeblikk gjorde at mange måtte opp i øyekroken å tørke en tåre eller to.

HOVEDPERSONENE: Flere av de som medvirket i filmen, var til stede på premieren. Her ser vi noen av dem. Fra venstre: Marit Manfredsdotter, Anders Grøtådal, Anngerd Gildseth og John Moan. Foto: Per Magne Moan

Flere av hovedpersonene i filmen var til stede på premieren. Blant annet Anngerd Gildseth, som var en av de som overlevde brannen i Hessdalen.

Hun synes det har vært en fin prosess å være med på produksjonen.

Etter premieren, tok Anngerd, på oppfordring fra Nea Radio,med seg barnebarnet Anders Grøtådal, på en feiende pols.

POLSDANS: Anngerd og Anders. Foto: Per Magne Moan

Hør intervju her:

Anngerd Gildseth og Anders Grøtådal:

Anngerd og barnebarnet Anders.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...