Nea Radio

Oppunder Fjellbandet

Nytt sommernummer er sluppet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Han gjette kyr og sauer ved Aursunden som barn. Som voksen voktet han landets grenser høyt til værs i sin lynraske Freedom Fighter.

I sommerutgaven av Oppunder Fjellbandet kan du møte den tidligere jagerpiloten Jon Reidar Holte, der han forteller om sin oppvekst i fattige kår i Ålen og tida i et av verdens farligste yrker.

Dr. Flagestad

Men Holtålens lokalhistoriske magasin har mer å by på. Da Knut Flagestad ble distriktslege i Ålen i 1966, begynte ei ny tid for helsestellet i bygda. Les hva han og hans to legesekretærer forteller om pionértida i legeboligen i Sakslia. "I Ålen venta de ikke på skjebnen. Der rådde de med den sjøl!" sier gammeldoktor'n.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRAMSIDA: Sommernummeret av Oppunder Fjellbandet er i handelen.

For noen tiår siden hadde Haltdalen hvert år et stort innrykk av sommerturister. Fire camping- plasser sørget for liv og leven. Laksefisket fristet da som nå, og det samme gjorde sporten allerede for 120 år siden:

Den gang valfartet rike engelskmenn til bygda hver eneste sommer. Veien over Nordsjøen til engelskmannsstuene på Langlete og Ramlo var kortere enn en skulle tro.

Liv og røre på kirkegården

Ferden gikk med dampskip til Trondheim og tog rett opp til laksevaldene i Haltdalen.

I Ålen lå gården Nordstu Kirkhus så nær kirkegården at gravstøttene nærmest lente seg til stueveggen. Gårdsfolket, ikke minst barna, fikk et nært forhold til bygdas gleder og sorger.

En rapport fra fredssangerstevnet i Engan i 1946, "nye" flybilder i farger fra Ålen og Haltdalen på 1960-tallet, et besøk på Svensk-Menna gruve, novelle, dikt og annet stoff står også på Fjellbandets innholdsliste i sommer.

– Her er det mye å hygge seg med i lesekroken, om været ikke skulle innby til uteliv, lover bladets redaktør, Einar Gjærevold i en pressemelding.

Oppunder Fjellbandet kom ut i ordinært salg fra tirsdag 18. juni, men magasinet var allerede å få kjøpt forrige helg under Bygdaliv i Haltdalen.

Forrige helg var også ungdommer fra niende klasse ved Hov skole i full gang med selge bladet direkte til husstandene i Holtålen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...