Nea Radio

– Litt spesielt å finne flaskepost i Hessdalskirka

Ole Gunnar Folde transkriberte det 78 år gamle brevet som ble funnet under restaureringsarbeider.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2020 kl 16:25

Forrige uke fant bygningsarbeidere en flaskepost i nordveggen på kirken i Hessdalen. Funnet ble gjort under utskifting av paneler og flasken hang i en spiker oppunder takmønet.

I flasken var det et brev som viste seg å være skrevet av Arne S. Gynnild, som var byggeleder under oppføringen av kirka. Brevet var datert 1942, og byggelederen innleder med: – Det er krig i landet.

Vant til å tolke håndskrift

Ole Gunnar Folde som bor i Hessdalen, var sterkt involvert under 70-årsjubileet for innvielsen av kirken i 2019. Som pensjonert lærer så var det han som fikk jobben med å tolke den 78 år gamle håndskriften.

Han sier brevet var nesten 100 prosent inntakt og berømmer således flaske som en utmerket måte og oppbevare denslags i.

Trykk her for å lese brevet.

Skrevet i unntakstilstand

– Det var jo også ei spesiell tid. Det var en krigssituasjon der det ikke var mye ytringsfrihet og trykkefrihet, så det tyder på at han som var forfatter kanskje var litt usikker på utfallet av krigen så da ble dette et førstehånds dokument av det som skjedde og hans vurderinger av krigen, sier Folde.

Han mener brevet nå bør innleveres til Statsarkivet i Trondheim for oppbevaring der.

Hør intervju med Ole Gunnar Folde her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...