Lahlum til Litterturfest Røros

Hans Olav Lahlum kommer til Røros i oktober. Foto: Anna-Julia Granberg Blunderbluss

Historiker, forfatter, sjakkentusiast og riksyndling Hans Olav Lahlum kommer til årets Litteraturfest på Røros sammen med blant andre Eskil Engdal, Kjetil Sæter, Christian Lyder Marstrander og Frode Grytten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er Røros Litteraturlag som står bak Litteraturfest Røros, og lagets viktigste oppgave det kommende året blir å arrangere den 11. i rekken av Litteraturfest Røros.

Målsettinga for Litteraturfest Røros er å arrangere en kvalitetsfestival med kjente kunstnere/ forfattere i et særprega lokalmiljø med lokale, litterære innslag i Falkbergets rike. 

– Det er et omfattende arrangement som krever lokalt engasjement både fra medlemmer i Litteraturlaget og lokalsamfunnet for øvrig, sier Litteraturfest Røros i en pressemelding.

Fokus på Johan Falkbergets dikning

Litteraturlaget og Falkberget-Ringen vil fortsette samarbeidet for å opprettholde fokus på Johan Falkbergets diktning, og gjøre den kjent også for kommende generasjoner. Under Litteraturfest Røros 2017 vil Falkbergets liv og diktning bli presentert i flere av festivalens ulike arrangementer.

Presentasjon av forfatterne som er klar for årets litteraturfest:

Hans Olav Lahlum

Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008). Sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo har han skrevet Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009), og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble raskt fulgt opp med flere bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene er solgt til flere land. I løpet av kort tid har Lahlum blitt en ettertraktet medie- og publikumsyndling. Han har blant annet vært en sentral aktør under Krimfestivalen, som de siste årene har blitt arrangert av Cappelen Damm i samarbeid med flere andre forlag.

Eskil Engdal og Kjetil Sæter

Eskil Engdal har arbeidet i Dagens Næringsliv i mer enn 20 år. Han fikk SKUP-prisen i 2001, International Reporter s Journalism Award i 2012 og Gullpennen i 2013. Engdal har utgitt flere kritikerroste bøker. Kjetil Sæter har vært journalist i Aftenposten, Finansavisen og er nå i Dagens Næringsliv. For sitt arbeid har han fått blant annet SKUP-prisen (2011) og to SKUP-diplomer (2007 og 2010). Han fikk Schibsteds journalistpris i 2008 og har tidligere utgitt den kritikerroste boken «Svindel uten grenser».

Engdal og Sæter kommer for å snakke om den nye boka «Jakten på Thunder». Den norskbygde tråleren Thunder er verdens mest kjente piratskip, etterlyst på alle hav for rovfiske og miljøkriminalitet. Ingen vet med sikkerhet hvem som styrer eller eier tråleren, og ingen har hittil klart å stanse den. Den unge kaptein Peter Hammarstedt i miljøorganisasjonen Sea Shepherd er på tokt i Antarktis da han plutselig får øye på Thunder. Skipene befinner seg i et av verdens mest avsidesliggende havområder, femten dager fra nærmeste havn. Men han bestemmer seg for å ta opp jakten. Vinneren vil bli den som har mest mat, drivstoff og utholdenhet. På land følger en hemmelig Interpol-operasjon dramaet på havet fra time til time. Jakten på Thunder er en medrivende dyphavsthriller. Forfatterne følger den intense nervekampen mellom de to skipenes kapteiner, samtidig som de tar opp jakten på mafiaens bakmenn. Vi får innblikk i en verden av enorm fortjeneste og skjulte eiere, mafia og rovdrift på mennesker og natur.

Christian Lyder Marstrander

Lyder Marstrander vil presentere sin debutroman «Så hyggelig!» fra 2016 under litteraturfesten. I denne ungdomsroman møter vi Lorentz, en 15 år gammel gutt fra Oslos beste vestkant. Han behersker skikk og bruk til fingerspissene, går på teater i blådress, og vet alt om hvor viktig det er å holde fasaden. Men når han forelsker seg, skjønner han at jenter er opptatt av helt andre ting enn korrekt oppførsel.

Christian Lyder Marstrander er tidligere programleder i NRK og komiker, og jobber nå som manusforfatter og ideutvikler for norske tv-produksjoner. Christian har gått forfatterutdanningen ved NBI.

Frode Grytten

Grytten debuterte i 1983 med diktsamlinga Start. I årene etterpå har han skrevet bøker i de fleste sjangre og har fått et stort lesende publikum Bikubesong (1999) ble tildelt Brageprisen og innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, Flytande bjørn (2005) fikk Rivertonprisen og Rom ved havet, rom ved sjøen (2007) ble hedra med Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen. I 2014 debuterte Grytten som dramatiker med stykket Sånne som oss på Den Nationale Scene.

Frode Gryttens bøker er oversette til ei rekke språk. Foto: Paul S Amundsen

Under Litteraturfest Røros kan vi, i tillegg til å høre forfatteren Grytten, bli bedre kjent med Grytten som dramatiker. Riksteateret gjester nemlig Storstuggu onsdag 4. oktober med forestillinga «Albert og Anna», skrevet av Grytten. Med dette stykket har han laget en varm og vakker hyllest til livslang kjærlighet. Vi kommer tett inn på Albert og Anna, to eldre mennesker, som har elsket hverandre gjennom et langt liv. Albert & Anna er historien om helt vanlig kjærlighet, den kjærligheten som ikke blir sett av andre enn de som deler den.

Regien er ved Hildegun Riise og kjærligheten tonefølges av Espen Leite, kjent for sin sjeldent vakre tangomusikk. På scenen møter vi: Kari Simonsen, Anna Stine Robin Berg Hansen, Sverre Bentzen, Albert Kristoffer Sagmo Aalberg og Espen Leite.

Det blir også barneforestilling under årets litteraturfest med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen og deres forestilling «I gamle hatter». Foto: Privat

Flere forfattere og utøvere vil slippes etter hvert. Tidspunktet for festivalen 5. – 8. oktober 2017.

Styret

Styret i Litteraturfest Røros består av Kjell Magnus Krog, leder, Vegar Dahl, Sigrun Selboe, Bodil Moseng, Jan Ødegård og Line Langeng Hammerås. Kirsti Sæter fortsetter i sin stilling som sekretær for Litteraturfest Røros og litteraturlaget.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Gjenskaper «The Rat Pack»

Gjenskaper «The Rat Pack»

For sjuende gang inviterer Røros storband til festaftenen «Fly me to the moon» lørdag kveld.

Til topps på kultur - igjen

Til topps på kultur - igjen

Røros er Norges kulturkommune nummer en for sjuende året på rad, i følge Telemarksforskning sin kulturindeks.

Korps + tryllekunst = sant

Korps + tryllekunst = sant

Skatval Skolemusikk inviterer til ”Musikk og Magi” i Kimen Kulturhus neste søndag. Vi fikk være med da korpset hadde øvelse for å tjuvlytte på det magiske reportoaret.

Fjell-Folk 2018 til salgs

Fjell-Folk 2018 til salgs

Årets utgave av magasinet er ute i handelen.

Ungdomsskole jubilerer

Ungdomsskole jubilerer

Selbu ungdomsskole feirer 50-årsjubileum med stor forestilling.

Viser tidligere upubliserte bilder

Viser tidligere upubliserte bilder

Nytt perspektiv på krigsårene i Midt-Norge

Boka Fem Mørke År viser bilder tyske soldater selv tok mens de var stasjonerte i Trøndelag under andre verdenskrig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...