Annonse
Nea Radio

Karolinerna återvänder

PÅ GRUVEN: Stemningsbilde fra Christianus Sextus. Foto: Øystein Grue

Årets forestilling ved Christianus Sextus får svensk hovedrolle.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Sommerens store kulturelle happening på Røros er selvsagt musikkteateret Elden som foregår i månedsskifte juli - august. Men de siste fem årene har det - midt oppe i dette, vært satt opp utendørsforestillinger ved Christianus Sextus gruver i Nordgruvfeltet på Røros.

Det blir det også i år og årets forestilling har fått tittelen Karolinerne återvender.

Dette er den sjette sommeren at publikum blir tatt med inn i utvalgte deler av Johan Falkbergets forfatterskap. Hvert år har forestillingen nytt tema, nytt manus og nye artister.

Karolineråret

Midt i det som fortsatt er igjen av Christianus Sextus gruve får publikum oppleve ypperlige artister i et enestående samspill med natur, industrihistorie og Falkbergets forfatterskap.

– Akkurat dette kan ikke gjenskapes noen andre steder, sier Marie Bakås, som er med og arrangerer årets oppsetting.

– I 2018 er det 300 år siden de svenske karolinernes felttog i Trøndelag, og dette markeres over store deler av både Norge og Sverige. Derfor håper vi det vil oppleves ekstra interessant at årets oppsetning forteller Falkbergets historie om karolinerne som, fire år etter å ha overlevd dødsmarsjen over fjellet til Sverige, nå vender tilbake til Røros for å søke arbeid ved de nyoppstartede Christianus Sextus-gruvene, sier Bakås.

Svensk hovedrolle

Som vanlig er det Lasse Kolsrud som er forestillingens kunstneriske leder og profesjonelle ressurs. I år er han også oppsetningens regis- sør.

Saken fortsetter lenger ned på siden

SJEFEN: Lasse Kolsrud er i år oppsetningens regissør, og vi møter ham også på «scenen».

Årets hovedrolle er det den svenske skuespilleren Samuel Fröler som har fått. Han er nok i Norge mest kjent for hovedrollen i den populære tv- serien Skjærgårdsdoktoren. Fröler er utdannet ved Göteborgs Scenskola og ansatt vedStockholmsStadsteater. HanharogsåarbeidetblantannetpåDramaten, Svenska Riksteatern og Västmanlands Teater. Han har i tillegg gjort seg bemerket i serier og filmer som Den goda viljan, Enskilda samtal, Headhunter, Nobel, Modus, Halvbroren, Saknad, False Witness, Seks som oss og Ved kongens bord. Multi- kunstneren Fröler har også gitt ut albumet Blunda mig till ljus igen.

Saken fortsetter lenger ned på siden

HOVEDROLLEN: Svenske Samuel Fröler er kjent fra tv, film og teater. Røros har han faktisk besøkt én gang før, da han i 2013 spilte i Riksteatrets oppsetning av Harold Pinters «Bedrag». Foto: Albert Häggblom

Svensk band og lokalt kor

Også musikken blir besørget av svensker denne gangen. Gruppa "Patrask" gjenoppliver til daglig musikk som har ligget i dvale i flere hundre år. Det gjør de på en humørfylt måte som gir musikken nytt liv og et nytt publikum.

Saken fortsetter lenger ned på siden

BANDET: Svenske Patrask skaper musikk som flyter fritt gjennom både tid og rom. Gruppa består av Axel Gustafsson, Daniel Åhlman, Joakim Sennerby, Sebastian Holm og Tor Thyberg. Foto: Johan Lundberg

Gruppen benytter instrumenter som er blitt smuglet inn vår tid fra eldre historiske epoker, eller er direkte importert fra andre musikalske kulturer. Blant deres inspirasjonskilder finner vi så vel spansk og italiensk folkemusikk og tyrkisk gammelpop som halling, klassisk arabisk musikk og frijazz.

I snart tjue år har Patrask skapt musikk som flyter fritt gjennom både tid og rom, og som alltid berører. I dag regnes gruppen som en av de mest rutinerte og inspirerende i sin (om enn noe vanskelig definerbare) sjanger. Patrask består av Axel Gustafsson, Daniel Åhlman, Joakim Sennerby, Sebastian Holm og Tor Thyberg.

I tillegg er Røros Sangforening engasjert til forestillingen. Koret er blant landets eldste, stiftet i 1848, og de feirer dermed 170 år i år. De består i dag av 23 aktive sangere, og vi møter en hådfull av dem på Christianus Sextus, under ledelse av dirigent Lindsay Winfield-Chislett.

Saken fortsetter lenger ned på siden

KORET: Røros Sangforening, et av Norges eldste kor.

Det er to forestillinger, lørdag 4. og søndag 5. august.

Hør intervju med Marie Bakås her:

Saken fortsetter lenger ned på siden

Tidligere forestillinger:

2013: Klangen av Christianus Sextus

2014: An-Magritt – malm og mannfolk

2015: Bergløitnanten – og den gamle fyrhauer 2016: Over kjölen

2017 An-Magritt – på egen hand

FORRIGE GANG: Artistene fra fjorårets forestilling, «An-Magritt – på egen hand». F.v. Lasse Kolsrud, Olav Luksengård Mjelva, Erik Rydvall, Heidi Gjermundsen Broch og Hallgrim Hansegård. Foto: Tove Digre

Nøkkelord

Annonse