Nea Radio

Gleder seg til gruvemarkering

Eivind Brattås arbeidet på flotasjonen ved Kongens Gruver da Røros Kobberverk ble slått konkurs i 1977. Foto: John Drugli

I år er det 40 år siden konkursen ved Røros Kobberverk og 333 år med gruvedrift var slutt. Eivind Brattås var en av 67 som mistet jobben.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2017 kl 14:42

Konkursen markeres med et arrangement i Storstuggu onsdag kveld. Under arrangementet blir det vist film om gruvedrifta og det blir mimring sammen noen av de som jobba på gruva før konkursen i 1977.

Jobbet med flotasjon

Eivind Brattås er opprinnelig fra Ålen og jobbet på flotasjonen på Kongens Gruver da Røros Kobberverk ble slått konkurs i 1977.

– Vi skilte ut metallet, det vil si sinken og kobberet fra fjellet. Jeg hadde ansvaret med kjemikaler og det som skulle tilsettes. Alt ble samlet i en enormt stor tinnbøtte, og med de kjemikalene vi tilsatte, klarte vi å skille sinken og det som skulle videreforedles.

Brattås hadde ansvaret for skiftet, og fikk kun 14 dagers opplæring.

God arbeidsplass

– Kongens gruve var en veldig god arbeidsplass med gode kollegaer. Den eneste ulempen var støy, forurensning og støv. Det var aldri snakk om å bruke maske på den tida, sier Brattås.

Han mener at det ikke var spesielt farlig å jobbe i gruva.

– Men vi måtte alltid være oppmerksom og følge med hele tiden på maskiner som krasjet og pumper som stoppet. Da sprutet det gråfjell over alt. Vi var ikke noe vakkert syn når vi fikk bløt steinmasse over oss, minnes han.

Konkursen

Brattås sier at de ansatte ble orientert fortløpende om den økonomiske situasjonen før konkursen. I 1977 hadde verket et akkumulert underskudd på 8,5 millioner kroner.

– Hvordan fikk dere beskjeden om at det var slutt på drifta?

– Det var vår tillitsvalgte, Amundsen, som orienterte oss. Det var vel rundt 14 dager før det var "kroken på døra" at vi visste at nå var det endelig slutt. Og da ble det dårlig stemning ettersom alle plutselig var uten arbeid.

Fikk seg jobb

Etter konkursen meldte Brattås seg arbeidsledig, og han fikk etter hvert jobb i kommunen som ambulerende vaktmester som senere ble utvidet med jobben som kirketjener og graver i Ålen og til slutt også Haltdalen.

– Hvordan så dere på fremtida?

– Vi så ikke særlig lyst på det. Vi hadde håpet på drift ved Hessjøen, men vi innså til slutt at det ikke ble en realitet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...