Nea Radio

Fantastiske Eli Sjursdotter

ELI SJURSDOTTER: 18-årige Eli Sjursdotter fra Ålen (Mari Hauge Einbu) forelsker seg i den svenske soldaten Pelle Jönsa (Jon Lockert Rohde). Foto: Andreas Reitan

Mer enn 900 imponerte tilskuere så teaterversjonen av Johan Falkbergets gjennombruddsroman på Christianus Sextus i helga.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.08.2019 kl 23:59

For sjuende gang ble det spilt teater ute ved ruinene etter Christianus Sextus gamle gruve.

Her startet Johan Falkberget sin iskalde karriere som vaskarryss allerede i 1891, og jobbet ved gruva et par kilometer nordøst for Kongens fram til 1906.

Fortellerteater

Det er sjuende gang det spilles teater her i Nordgruvfeltet. For Røros Kobberverk var Sextus en av de viktigste gruvene for utvinning av kobbermalm og svovelkis. Nå er den blitt en av de viktigste arenaene for et svært levende teatermiljø i Røros-regionen.

Også denne gang er det Lasse Kolsrud som har vært kunstnerisk leder og regissør, og nok en gang benytter han seg av det utfordrende fortellerteateret, der skuespillerne både spiller og forteller historia.

Tre skuespillere på scenen, en percusjonist som tryller fram magisk musikk og en lydmann som sørger for utsøkt formidling av et magisk Falkberget-budskap. Så enkelt, så vanskelig, og så genialt.

SEXTUS: For sjuende gang spilles det teater ved Christianus Sextus. Foto: Andreas Reitan


Hør intervju med Lasse Kolsrud

Falkbergets gjennombrudd

"Eli Sjursdotter" regnes som Johan Falkbergets gjennombruddsroman. Boka kom ut i 1913 og ble seinere til film i 1938.
Når Lasse Kolsrud nå på nytt gir seg i kast med Falbergets diktning, går han selv inn i rollen som den beinharde og urokkelige svenskehateren Sjur Halgutusveen fra Ålen. Sjur si eneste datter, 18-årige Eli Sjursdotter, er spilt av Mari Hauge Einbu. (Ingen kunne vel ligne mer på Eli Sjursdotter?)
Eli forelsker seg i den svenske Pelle Jønsa, som overlever Armfeldts dødsmarsj på nyåret 1719. Rørosingen Jon Lockert Rohde spiller den svenske soldaten.

Kjærlighet som krysser grenser

Sokneprest i Røros, Harald Hauge, betyr svært mye for svært mange i Røros-regionen. Og Johan Falkberget, vet vi, betyr svært mye for Harald Hauge. - Det er ikke tilfeldig at de sterkeste kjærlighetshistoriene som Falkberget forteller handler om kjærlighet som krysser grenser, sa Hauge i sin innledning før premieren lørdag.
- Kjærligheten er grenseløs. Den fremmede er først og fremst et menneske. Vi lever i ei tid der fremmedfrykt tiltar, der høyrepopulismen i Europa er på frammars på ny og der verdens angivelig mektigste mann tvitrer meldinger som setter grenser mellom mennesker i og rundt hans egen nasjon.
- Finns det en kur mot hat og frykt i 2019? spurte Hauge, som ikke kunne foreskrive noe enkelt botemiddel. - Men en kan si: Les Johan Falkberget. Lytt til det han har på hjertet, om hjerter som slår i takt. La deg bevege, la deg berøre, og møt den fremmede som ei søster eller en bror, uansett. Så høg er den himmelen som hvelver seg over Christianus Sextus, sa Harald Hauge.

Hør Harald Hauges innledende ord før premieren lørdag.

Eli Sjursdotter født på ny

Et fantastisk uteater ved Christianus Sextus bekreftet til de grader Johan Falkbergets menneskesyn da Lasse Kolsrud & co presenterte grensefjellas Romeo og Julie-drama med respekt, nytenking og pågangsmot. Lasse Kolsrud (Sjur Halgutusveen), Mari Hauge Einbu (Eli Sjursdotter) og Jon Lockert Rohde (Pelle Jønsa), samt percusjonist Gunnar Augland (trollmann på trommer), ga et rekordtstort publikum en fortettet, men svært tidsaktuell og gripende forestilling.
Skuespillerprestasjonene, lyddesign (Roar Sundt) og været stod alle til terningkast seks+.

Hør intervju med Gunnar Augland og Roar Sundt

Et imponerende gjensyn med Eli Sjursdotter!

SVENSKEHATEREN: Sjur Halgutusveen tok til slutt livet av Pelle Jönssa. Foto: Andreas Reitan

Hør intervju med Mari Hauge Einbu og Jon Lockert Rohde.

Hør intervju med Sigrun Selboe fra Falkberget-ringen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...