Nea Radio

Sommergjest Brandstorp:

– Falkberget var for skriveglad

Knut Brandstorp arbeidet som reklamesjef i Aschehoug forlag og samarbeidet med Johan Falkberget. Tusenkunstneren Brandstorp har laget denne statuen av dikteren. Foto: Nils Kåre Nesvold

– Det største problemet med Johan Falkberget var at han var for skriveglad, og konsulentene i Aschehoug slet med å skjære ned på antall sider. Jeg ville ikke hatt han som far. Han var streng, sier Knut Brandstorp som arbeidet som reklamesjef i Aschehoug forlag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2017 kl 18:38

Knut Brandstorp (85) fra Røros er ildsjel, kunstner og lokalpolitiker. Han har bidratt i mange år med å hjelpe unge i verdens minste og fattigste land Gambia.

Ikke som alle andre

– Jeg er vel ikke som alle andre. Jeg er beskyldt for å ha hobbyer som ingen bryr seg om. Jeg er ikke glad biler, data, fotball og det som alle andre er glad i. Men jeg er veldig glad i barn. Vår oppgave på denne kloden må være at barn får det best mulig i alle verdenshjørner, sier han.

Tøff oppvekst

Knut Brandstorp vokste opp under krigen med en mor som var syk. Selv fikk han skrofulose.

– Det var noe som bare smittet til griser, og vi var begge på sanatorium. Far ble arrestert og torturert av tyskerne, og sjøl fikk jeg en rikosjett i panna ved grensa da familien rømte til Sverige. Vi ble gjenforent etter hvert, sier han.

Lysning i horisonten

– Sjøl om det var nød og tunge tider i 30-åra, så verden etter hvert lysere ut. Som liten hadde jeg få venner. De fleste var firbente, mest kaniner. Jeg hadde en kjæreste. Hun var riktignok gammel i forhold til meg. Hun var fire år, jeg var tre. Vi hadde lært av kaninene, og vi prøvde å praktisere uten at det var særlig vellykket, sier Brandstorp.

–Falkberget var krevende

Han tok etter hvert reklameutdanning og fikk jobb som reklamesjef i Aschehoug forlag. Der møtte han Johan Falkberget.

– Det var en spesiell atmosfære hver gang skribenten fra gruvesamfunnet kom til Aschehoug. Da ble det stille i korridorene. ”Nå kommer han”.

– Hvordan var han å samarbeide med?

– Jeg ville ikke hatt han som far. Han var streng og så på oss med litt nedlatende øyne. Han var en høyreist og dyktig kar, men hadde så altfor mye han ville fram med. Og for hver eneste linje som ble strøket i hans originalmanus, hadde han nok mange tunge stunder.

Allsidig kunstner og medmenneske

Brandstorp er opptatt av kampen mot analfabetisme.

– Å få barn til å begynne på skole for å lære bokstaver og tall er den viktigste utviklingshjelpen vi kan drive med, mener Brandstorp som også er samfunnsengasjert.

– Tenk om alle partier kunne ha slagordet ”Kamp mot likegyldighet og mot egoisme”. De ville fått mange stemmer, sier 85-åringen som nå er med i musikkteateret Elden for 16. gang.

– Det har gått nedover med meg. Jeg har gått fra prest til smed, sier han.

Onsdag var Knut Brandstorp sommergjest i Nea Radio. Hør portrettet her:

Foto: Nils Kåre Nesvold

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...