Nea Radio

Roper varsko mot uheldig russefeiring

Tore O. Sandvik

Fylkesordfører Tore Sandvik ber kunnskapsministeren om møte om for å dempe kommersialisering og andre uheldige sider av russefeiringen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Pressemelding:

Det er grunn til å rope varsko når kommersielle aktører systematisk bruker alle triks i læreboka for å skape kunstige kommersielle behov hos skoleelevene våre. Disse aktørene utnytter ungdom og forsøker å profitere på ensomhet og sosialt press, samtidig som det som skal være en fortjent feiring etter tre år på videregående, litt satt på spissen er i ferd med å utvikle seg til et tre år langt vorspiel, sier Sandvik.
Derfor tar han initiativ til en dialog med kunnskapsminister Jan Tore Sanner om hvordan vi kan forebygge uheldig kommersialisering og utgliding av den tradisjonsrike norske russefeiringen. Tall fra Ungdata viser at for mange norske ungdommer sliter med dårlig psykisk helse som følge av ensomhet, mobbing og sosial ekskludering.

- Derfor er det urovekkende å registrere en økende tendens til at russefeiringen i videregående skole er blitt en arena hvor disse negative kreftene forsterkes. Kommersialisering av russefeiringen og kjøpepress skaper sosiale skiller, sosial ekskludering og tendenser til mobbing mellom de ungdommene som har råd til å betale, og de som ikke har det, sier Sandvik.

Norske fylkeskommuner eier og drifter Norges videregående skoler. Som øverste politiske leder for en av disse eierne, Trøndelag fylkeskommune, er Sandvik bekymret over at elevene på skolene våre utsettes for et kjøpepress som skaper økende sosialt utenforskap.

De videregående skolene i Trøndelag er bevisst denne utfordringen og jobber målrettet for at alle elever skal føle seg inkludert i skole- og russefellesskapet. Våre skoler har derfor stengt døra for kommersielle aktører som vil selge russeklær og lignende effekter, russesanger og billetter til russearrangementer. Disse aktørene er ikke velkomne på skolene, men de finner dessverre andre kanaler for å nå ungdommene, så som sosiale medier og reklame.

Skoleledelsen på de videregående skolene i Trøndelag har god dialog med russen, og gjennomfører møter med russestyrene for å avklare forventninger knyttet til russetida. Flere skoler inngår også avtaler med russen om hvordan russefeiringen skal foregå, men det er vanskelig å kontrollere at enkelte samler inn store beløp for feiringen - og at enkelte også reiser på sydenturer året i forveien som et slags vorspiel.

Vi unner våre ungdommer en feiring, og har endog besluttet at vi sammen med kommunene og andre aktører ønsker å gi dem gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse for å beskytte dem i en risikofase. Det er imidlertid ingen grunn til at kommersielle selskaper skal utnytte våre ungdommer med produkter og tjenester som skaper unødvendig kjøpepress, sosiale skiller og utenforskap over år blant ungdommene. Russefeiringen bør være en arena for sosialt inkluderende feiring, ikke et treårig festprosjekt drevet fram av kommersielle selskaper på profittjakt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...