Nea Radio

– Ronja skal bli symbol for saken

Symbol: Ronja Antonie (22) tok sitt eget liv bare 22 år gammel. Nå vil familiens advokat, Patrick Lundevall-Unger, at Ronja skal bli symbolet på kampen for et bedre støtteapparat for etterlatte etter tragiske dødsfall. På bildet er hun sammen med mamma Christin Silderen. Foto: Privat

I forrige uke skrev Nea Radio om Christin Silderens møte med støtteapparatet etter at datteren Ronja Antonie tok sitt eget liv. Familiens advokat, Patrick Lundevall-Unger, vil nå gjøre Ronja til et symbol i kampen om pårørendes rettigheter etter tragiske dødsfall.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2018 kl 06:26

– Vi må endre systemet og etablere et regelverk som tar vare på de etterlatte etter at en slik tragisk hendelse rammer, sier familien Silderens advokat, Patrick Lundevall-Unger. Lundevall-Unger er blant annet leder for stiftelsen som jobber for rettferdighet for Martine Vik Magnussen, og har lenge jobbet for rettighetene til etterlatte når nordmenn blir drept i utlandet. Nå engasjerer han seg også i arbeidet for å styrke støtteapparatet som møter pårørende etter selvmord.

– Vi kan ikke ha et system i Norge som ikke støtter og hjelper etterlatte når det gjelder å komme seg gjennom den mørke tiden som følger etter slike traumatiske hendelser.

Kjemper: Advokat Patrick Lundevall-Unger har lenge kjempet for rettighetene til etterlatte etter nordmenn som er drept i utlandet. Nå vil han kjempe for at etterlatte etter selvmord skal møte et mer tilrettelagt støtteapparat. Foto: NRK

Må på banen

Lundevall-Unger mener at Norge totalt mangler en såkalt krisepakke for å møte behovet som oppstår etter denne type traumatiske hendelser.

– En krisepakke bør bestå av lege, psykiater og advokater og skreddersys til nettopp denne typen arbeid. Han sier videre at politikerne må på banen slik at en slik ordning kan etableres.

– En slik krisepakke må tilbys familier og enkeltpersoner umiddelbart etter at tragedien rammer. Mennesker klarer ikke å håndtere en slik tung fase alene. Tvert imot har jeg selv sett klienter ende opp traumatiserte og isolerte og at dette fører til posttraumatiske stresslidelser. Dette kan og må forebygges.

Får ikke hjelp

Lundevall-Unger forteller at han som advokat ofte har sett at familier ikke får hjelp overhodet.

– Et eksempel er saken om Martine Vik Magnussen og nå ser jeg det også i etterkant av Ronjas død. Hvorfor skal det være slik? Her må de folkevalgte gjøre jobben sin og skape en ordning det er et skrikende behov for.

Symbol

– Det finnes ikke noe verre enn å miste et familiemedlem på en traumatisk måte. Enten det er mord, selvmord eller en forsvinningssak, vil behovet være det samme. Patrick Lundevall-Unger forteller at han sammen med blant annet Christin Silderen, Ronjas mor, vil jobbe hardt for å få på plass en krisepakke for å bistå personer som rammes.

– Ronja skal bli et symbol for dette arbeidet og målet er å endre regelverket slik at etterlatte både kan komme seg gjennom den tøffe tiden som følger og også å hedre de som på tragisk vis har gått bort.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...