Nea Radio

Rockheim brenner – med ordene “Hemma”, “Mongo” og “Åndssvak”

Illustrasjonsfoto Foto: MIST

Annerledes konsert i anledning 3. desember - FNs dag for funksjonshemmede.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

3. desember er FNs dag for funksjonshemmede. Da skjer det noe helt spesielt på Rockheim. Bjarne Brøndbo (DDE) og Chand Torsvik (X-faktor) skal holde Norges første livestreamede konsert – eksklusivt for personer med utviklingshemming.

De går på scenen klokken 17, og i salen vil det kun være personer med utviklingshemming, og deres ledsagere. Konserten vil også livestreames på internett.

– Rockheim brenner denne dagen, for å markere at vi skal kvitte oss med ord og uttrykk som gjør funksjonshemmede mindreverdige, sier Håvard Ravn Ottesen som er prosjektleder for #detgjelderlivet, organisasjonen som står bak arrangementet.

Dette er en sammenslutning av engasjerte personer i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Norges Handikapforbund (NHF), samt ansatte og tillitsvalgte i tilbud for funksjonshemmede.

– Disse menneskene er “hemma”, i egenskap av sin diagnose. De som har Downs syndrom er faktisk “mongo”. Det å inneha en psykisk
utviklingshemming er tidligere omtalt som åndssvak». Men fremfor alt er alle mennesker. Flotte mennesker, med mye å gi. Mennesker som er like viktige som alle andre, sier han og sier man kommer til å samle inn alle disse negativt ladede ordene på papirlapper, og begrave dem.

– Vi skal brenne dem opp, kremere dem, slik at mennesket bak blir synlig, sier han.

Ravn Ottesen mener mennesker med utviklingshemming blir fort glemt.

– De snakker ikke så høyt, og de er ikke så mange. De forsvinner litt i mengden når politikerne planlegger og drukner i tøffe prioriteringer om skole og eldreomsorg. Hverdagen til alle disse herlige menneskene har blitt mye tøffere nå som Covid-19 har snudd samfunnet på hodet. Mange er veldig ensomme, spesielt nå. Dagtilbud er stengt, fritidstilbud er stengt.

Han håper mange støtter opp om konserten.

– Bli med den 3. desember når vi lager fest for alle disse flotte menneskene. Fra og med nå skal det være tradisjon å markere denne dagen, lyder oppfordringen.

God støtte allerede

Konserten lar seg gjennomføre takket være gode avtaler med mange parter.

– Av hensyn til en relativt tøff bransje, har vi valgt å bruke litt ressurser for å holde liv i kulturlivet. Midlene er en omdisponering av penger NFU Trøndelag fikk av BufDir til å arrangere en sommerleir 2020, som av åpenbare årsaker måtte utsettes. I stedet for å betale tilbake ubrukte midler, fikk vi lov å omdisponere til å være innenfor tiltaket, sier Ravn Ottesen.

Han mener Rockheim er en åpenbar samarbeidspartner, da de har brukt mesteparten av midlene de fikk, til å betale "sommerkort" ved museene i Sør-Trøndelag.

– I sommer har vi i stedet for sommerleir, kunne dele ut 200 sesongkort til utviklingshemmede som dermed fritt har kunne besøke alle museene i Sør-Trøndelag. De mest populære var Sverresborg og Rockheim, men kortene ble også brukt ved Kystens arv, Rørosmuseet og Orkla industrimuseum, avslutter prosjektlederen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...