Nea Radio

Trønderenergi:

Robotiserer energihandelen

Robotiserer: TrønderEnergi øker verdiskapningen gjennom innovasjon. Nå robotiserer selskapet energihandelen. Foto: TrønderEnergi

Robotisering av krafthandelen skal hjelpe TrønderEnergi med å håndtere en dobling av strømproduksjonen i løpet av det neste året.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Driftsingeniør Anne Synnøve Løfshus jobber på TrønderEnergi sin produksjonssentral på Berkåk med Intraday trading. Dette medfører oppfølging av Algotrader, men også manuell trading i Intradag-markedet ved bruk av Powel Intraday plattformen.

Robotisering av krafthandelen skal hjelpe TrønderEnergi med å håndtere en dobling av strømproduksjonen i løpet av det neste året.

Med seg på laget har kraftselskapet det internasjonale teknologiselskapet Volue, som trondheimsselskapet Powel er blitt en del av. Det strategiske samarbeidet går ut på å utvikle morgendagens løsninger for energi produksjon og handel.

Store endringer i energibransjen

I dag kjøper og selger kraftselskapene kraft en gang i timen. Fra og med 2023 vil hele Norden gå over til 15 minutters intervaller. Det vil si at beslutninger rundt produksjonsplanlegging og handel må skje fire ganger så raskt som før. Samtidig skjer det store endringer i kraftproduksjonen til Trønder Energi. De dobler produksjonen de styrer og overvåker fra 3 TWh til 6 TWh årlig ved innføringen av vindkraft.

-Vi innså ganske raskt at vi trengte et verktøy som kan håndtere intradaghandelen og databehandling tilknyttet dette markedet på en bedre måte. Vi har derfor begynt å bruke robothandleren AlgoTrader. Den tar mange av beslutningene rundt kjøp og salg av kraft, som tidligere ble tatt av operatørene våre, sier Ingebrigt Grut, systemingeniør i TrønderEnergi, før han tilføyer:

-Vi har også en intern AI (kunstig intelligens) avdeling som har bidratt i utviklingen av datagrunnlaget for strategien som AlgoTrader benytter. Det har vært nyttig for oss å bruke flere fagmiljø i denne prosessen, sier Grut, som også er prosjektleder for det strategiske samarbeidet med Volue.

Bruker 100 millioner kroner på programvareutvikling

Det innovative verktøyet er utviklet av Volue og brukes av mange av de største europeiske kraftselskapene. Trønder Energi var først ute i Norge og så langt har en håndfull andre norske selskap tatt i bruk den robotiserte handelsløsningen.

-Vi ser et stort behov for økt automatisering, både fordi handel med vindkraft er nytt for oss og fordi den av natur er mer uforutsigbar enn vannkraft. TrønderEnergi mener at den totale andelen av vindkraft i vårt prisområde samt harmonisering med det europeiske markedet vil ha en betydelig effekt på kraftmarkedet. Dette krever nye verktøy og økt kunnskap, sier Grut.

Samarbeidsavtalen strekker seg over to år, og Volue vil i samme periode investere hele 100 millioner kroner i videreutvikling og nyutvikling av programvare tilpasset paradigmeskiftet i energibransjen.

-Avtalen med TrønderEnergi gir oss en fremoverlent sparringpartner til å utvikle teknologi og løsninger, som kan automatisere og effektivisere arbeidsprosessene deres. Kraftselskapene må være rustet til å gjøre mer, gjøre det smartere og på kortere tid, sier Camilla Thorrud Larsen, Head of Product Strategy at Powel.

Øker verdiskapningen gjennom innovasjon

Hun legger heller ikke skjul på at kunnskapen Volue bygger opp gjennom dette strategiprosjektet, kan få avgjørende betydning for selskapets videre vekst i Europa.

-Skal vi lykkes med dette, må vi holde tritt med utviklingen i kraftmarkedet, sier Larsen.

TrønderEnergi bruker AlgoTrader i dag kun til handel med vindkraft. Neste steg blir å innføre løsningen også for vannkraft. Dette vil kreve en tett dialog med Volue og fagekspertene der.

-Ved bruk av innovative verktøy og økt kunnskap håper vi å øke verdiskapningen i hele verdikjeden. Samtidig har vi ingen planer om å øke bemanningen, selv om vi skal håndtere dobbelt så mye kraft som vi gjør nå. Gjennom effektive digitale verktøy, frigjøres tiden til våre ansatte til å gjennomføre flere handler med økt kvalitet. Mye av det mer rutinepregete etterarbeidet er blitt automatisert, avslutter Ingebrigt Grut.

Vi baner vei for fornybarsamfunnet!

TrønderEnergi leverer fornybare og lønnsomme energiløsninger – for kunder, eiere, ansatte og samfunn.

TrønderEnergi-konsernet eier og opererer både vann- og vindkraft, har egne krafthandels- og innovasjonsmiljøer, og er eier i en av landets største nettvirksomheter.

TrønderEnergi eies av 24 kommuner i Sør-Trøndelag, KLP (Kommunal Landspensjonskasse gjensidig forsikringsselskap) og Nordmøre Energiverk AS.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...