Nea Radio

Revolusjonerende miljø-DNA

VANNPRØVER kan tas manuelt, men prøvetakingen blir enda mer effektiv ved bruk av NINAs prøvetakingsbåt MS EDNA. Båten har fått navn etter den engelske forkortelsen for miljø-DNA, eDNA. Foto: NINA

Med en liten vannprøve kan forskerne avsløre stadig flere fremmede fiskearter i elver og innsjøer. Bruk av miljø-DNA er både enklere, raskere og billigere enn andre metoder.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 20:45

En fisk i en innsjø eller ei elv avgir kontinuerlig DNA til miljøet rundt seg. En liten vannprøve kan derfor inneholde DNA-spor, såkalt miljø-DNA, som gjør at det er mulig å bestemme hvilken art DNA-et kommer fra. Slik kan fremmede fiskearter i elver og innsjøer enkelt avsløres.

– En liten vannprøve er enklere, raskere, billigere – og trolig ofte mer pålitelig – enn tradisjonelle måter som brukes for å påvise fremmede arter, slik som garnfiske og rusefangst, sier Frode Fossøy, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Kan overvåke stadig flere fremmede arter

Forskerne fra NINA og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag fra Miljødirektoratet nylig testet ut nye såkalte artsspesifikke genetiske markørsett som gjør dem i stand til å påvise flere fremmede fiskearter enn tidligere. En artsspesifikk genetisk markør er en gensekvens som er unik for én art, og én genetisk markør påviser derfor én bestemt art.

– Med de nye genetiske markørene kan vi nå påvise over 10 ulike fremmede fiskearter, sier Fossøy.

Tidligere har forskerne utviklet genetiske markører for å påvise gjedde, mort og ørekyt.

Fossøy og kollegaene har vurdert alle fremmede ferskvannsfisk i Norge og anser at gjedde, ørekyt , pukkelaks og regnbueørret er de viktigste fremmede artene å overvåke i Norge. Alle disse har arts-spesifikke genetiske markører, som innebærer at miljø-DNA vil være en egnet metode for å overvåke dem.

En liten vannprøve er nok til å påvise mer enn ti fremmede fiskearter. Foto: Tor Atle Mo / NINA.

Testet grensen for påvisning i Bymarka i Trondheim

Kyvannet og Haukvatnet i Trondheim ble rotenonbehandlet i 2016 for å fjerne den fremmede fiskearten mort, med den følge at all fisk ble utryddet. For å måle sensitiviteten til miljø-DNA-metoden fikk forskerne nylig hjelp av Trondheim kommune og TOFA til å sette ut 20 ørreter på 20 cm i hvert av vannene.

– Eksperimentene i Bymarka viser at vi klarer å påvise fisk i innsjøer også når mengden er så liten som 20 fisk på omtrent 400 gram til sammen, sier Fossøy.

– Så vidt vi vet er dette aldri blitt testet ut i en naturlig innsjø tidligere, og her har vi fått testet dette i to ulike innsjøer.

Påviste gjedde oppstrøms for fiskesperre i Telemarkskanalen

I Telemarkskanalen bruker NINA for 3. året på rad miljø-DNA som overvåkingsmetode. Her har Miljødirektoratet bygget en elektrisk fiskesperre for å hindre at gjedde vandrer opp og forbi en sluse i kanalen da den utgjør en trussel for en viktig storørretbestand lengre opp.

– I 2018 påviste vi for første gang gjedde-DNA på oversiden av fiskesperra. Dette viser at miljø-DNA kan brukes til å besvare konkrete spørsmål fra forvaltningen, sier Fossøy.

En tidskapsel for framtida

Å bruke miljø-DNA vil forenkle overvåkingen av fremmede arter. I tillegg vil prøvene kunne gi forskerne og forvaltning nyttig informasjon langt fram i tid.

– Miljø-DNA vil kunne lagres som en tidskapsel for framtidig analyse, sier Marc Anglès d’Auriac, seniorforsker ved NIVA.

– Vannprøvene inneholder informasjon som i utgangspunktet omfatter alle levende organismer som oppholdt seg i vannet under prøvetakingen og gir et tidsbilde av vannforekomsten som vi kan sammenligne med senere.

Evaluerte overvåkingsprogram i Norge med tanke på bruk av miljø-DNA

Forskerne har vurdert eksisterende overvåkingsprogram for fisk og sett på hvilke program som kan brukes til overvåking av fremmede arter ved å ta ekstra vannprøver.

– Vi konkluderer med at dagens overvåkingsprogram er lite egnet til å påvise fremmede arter fordi disse programmene ikke gjennomføres på steder der risikoen for spredning av fremmede fiskearter er stor. Det vil derfor være nødvendig med egen prøvetaking på spesifikke steder, sier Fossøy, som håper miljø-DNA vil være til stor hjelp for overvåking av fremmede arter.

(Kilde: NINA)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...