Nea Radio

Nea Radio

Reviderte konsesjonslover for vannkraft

REVISJON: Nye konsesjonslover for vannkraft trer i kraft 1. januar Foto: Carl Normann via Nasjonalbiblioteket

Fra årsskiftet får de 100 år gamle konsesjonslovene for vannkraft modernisert struktur og oppdatert språkdrakt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Lov om erverv av vannfall mv. vil hete "lov om konsesjon for rettigheter til vannfall mv.", med korttittel "vannfallrettighetsloven".
Lov om vasdragsreguleringer vil hete "lov om regulering og kraftutbygging i vassdrag, med korttittel "vassdragsreguleringsloven".

For å gjøre omstillingen til ny lovstruktur enklere for brukere er det lagt inn lovspeil i lovforarbeidene som kan finnes på Lovdata.

Endringene ble vedtatt ved lov 21. juni 2017 nr. 101 og følger opp regjeringens målsetting om forenklinger i lovverket fra 1917, som varslet i stortingsmeldingen om energipolitikken mot 2030 "Kraft til endring".

Endringene medfører betydelige forenklinger uten at det gjøres materielle endringer i dette lovverkets grunnpilarer om offentlig eierskap og kontroll, statlig og fylkeskommunal forkjøpsrett til vannfall, avståelse av konsesjonskraft og innbetaling av konsesjonsavgifter til blant annet utbyggingskommunene.

Lovrevisjonen medfører behov for oppdatering og opprydding i vedtakene om delegering av myndighet etter lovene. Delegering av Kongens myndighet til departementet samles i ett delegeringsvedtak. Departementet vil fatte eget vedtak om videre delegering til Norges vassdrags- og energidirektorat slik som i dag. Det legges ikke opp til noen materielle endringer fra gjeldende delegeringer.

Det gjøres tekniske oppdateringer og endringer i tre forskrifter etter lovene for å sikre korrekt henvisning i tråd med lovenes titler og paragrafnummerering. Gjennom lovrevisjonen oppheves enkelte eldre bestemmelser i lovverket som har utspilt sin rolle i dag, og dette er tilsvarende fulgt opp i forskriftene.

(Regjeringen)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...