Nea Radio

- Rett til samvær med foreldre på sykehus

St. Olavs hospital, illustrasjonsfoto Foto: Andreas Reitan

- Alvorlig syke ungdommer over 18 år må få rett til samvær med foreldre på sykehus, skriver Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet) i dette leserinnlegget.


Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Barn har rett til samvær med foreldrene når barnet er innlagt på helseinstitusjon. 
Som barn regnes personer under 18 år, selv om den helserettslige myndighetsalder er 16 år. 

Med helseinstitusjon menes ikke bare sykehus, men også institusjoner innen psykisk helsevern og andre institusjoner der barn har midlertidig opphold. 
Etter forskriften har barn rett til å ha minst en av foreldrene hos seg under institusjonsoppholdet. 
Ved alvorlig/livstruende sykdom skal begge foreldrene få være hos barnet. 
Videre står det at forholdene bør legges til rette slik at barnet kan ha minst en av sine foreldre hos seg ved innsovning og oppvåkning av narkose.

I Uke-adressa 29 juni leser vi historien om Julianne på 19 år som er alvorlig syk og alene på sykehus. Julianne ønsket å ha mamma hos seg på sykehuset, men det ble for kostbart.
En drøy tusenlapp var prisen for en natt på pasienthotellet ved St. Olav.
Dagens regelverk er for bastant.
Regelverket bør være litt mere fleksibelt med individuell vurdering.

I Juliannes tilfelle snakker vi om ei 19 år gammel jente med en alvorlig kreftsykdom.
Det er en misforståelse å tro at et barn blir voksen bare for at man har feiret 18 års dagen sin.
Det er et faktum at barn spesielt trenger støtte fra foreldrene når man havner i en situasjon som bl.a. Julianne har kommet i.
 Det er i slike tilfeller regelverket bør være så fleksibelt at tryggheten for ungjenta blir ivaretatt gjennom å bistå pårørende.

La Uke-adressas reportasje være utgangspunktet for å starte en diskusjon om at pasient- og brukerrettighetsloven bør bli endret.

Jeg skjønner at man må ha regler, men det må fremdeles være mulighet for en individuell vurdering når en alvorlig sykdom rammer barnet når det er ung-voksen.
Jeg oppfordrer stortingspolitikerne til å løfte dette problemet opp i stortinget når sommerferien er over. En viktig sak som berører svært mange familier.

Svein Otto Nilsen 

Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting

Svein Otto Nilsen er gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting. Foto: Pensjonistpartiet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...