Nea Radio

157 prosents konkursøkning

Restauranter og hoteller hardt rammet

Voldsom økning: Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier at nye tall for mai, viser en konkursøkning på 157 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Experian

Ferske tall viser at pandemien går hardt utover overnattings- og serveringsbransjen. Når mai i år sammenlignes med fjorårets, har det vært en konkursoppgang på hele 157 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier det ikke er noen hemmelighet at overnattings- og serveringsbransjen står i førstelinje når det kommer til negative konsekvenser som følge av koronaviruset.

– Ser vi året under ett så langt, har det vært en økning i antall konkurser for denne bransjen på 23,6 prosent. Selv om tallene er høye nok som de er, er jeg dessverre redd for at tallet vil stige ytterligere, sier han.

Total nedgang – men frykter ny konkurstrend

Totalt gikk 291 aksjeselskap konkurs i mai, mens 462 ble tvangsavviklet. I april gikk 243 aksjeselskap konkurs. Likevel har det vært en nedgang i antall konkurser på 11 prosent når årets mai sammenlignes med fjorårets.

– I april var det historisk få konkurser, og vi har ikke sett en måned med færre konkurser siden juli 2018. Noe som skyldes at måneden var preget av redusert antall konkursbegjæringer fra det offentlige. Tallene fra mai tyder på at det offentlige gradvis har begynt å sende inn konkursbegjæringer. Derfor er konkurstallene i mai høyst sannsynlig lavere enn normalt, og vi frykter at dette er starten på en ny konkurstrend. Hittil i år er antall konkurser for aksjeselskap ned med 4,5 prosent. Ser vi alle foretakstyper under ett, gikk 321 bedrifter konkurs i mai, sier Per Ivar Kristiansen.

Nedgang i varehandelskonkurser

I varehandelen har det vært en nedgang på 10,5 prosent i antall konkurser så langt i år. Når mai sammenlignes mot mai, har det vært en nedgang på 7,7 prosent.

– Selv om tallene viser en nedgang i antall konkurser, vil tradisjonelle butikker og merkevarer med ingen er liten grad av løsninger for netthandel slite fremover. En velkjent hypotese er at koronasituasjonen har økt endringstakten til befolkningens forbruksmønster fra fysiske lokasjoner til netthandel. Selv om stadig flere vil vende tilbake til fysiske butikker og kjøpesentre, er nok den nye normalen at flere foretrekke netthandel, sier Per Ivar Kristiansen.

51 konkurser i bygg- og anleggsektoren

I bygg- og anleggsektoren var det 51 aksjeselskap som gikk konkurs i mai. Hvilket er 45,7 prosent færre enn i mai 2019. Hittil i år er antall konkurser ned med 18,5 prosent.

– Her er det verdt å merke seg at konkurser har et naturlig tidsetterslep i forhold til økonomisk aktivitet. I tillegg er konkurstallene generelt påvirket av skjevheter grunnet tilbakeholdenhet fra offentlige instanser. Det vil si at konkurstallene er lavere enn hva den økonomiske situasjonen til bedriftene skulle tilsi, sier Per Ivar Kristiansen.

Nedslående statistikk for nyetableringer

En indikator på aktivitet og optimisme i økonomien er antallet nyregistrerte bedrifter (aksjeselskap). Her er tallene nedslående. Totalt var det 1782 etableringer i mai. Det er en nedgang på hele 30,3 prosent sammenlignet med mai 2019.

– Ser vi på nyetableringer alene for overnattings- og serveringsbransjen, har det vært en nedgang på hele 72,2 prosent, mens tilsvarende tall for varehandelen og bygg- og anleggsbransjen er en nedgang på respektive 51,7 og 50 prosent, avslutter Per Ivar Kristiansen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...