Annonse
Nea Radio

Renhold for å begrense smittespredning

Morten Harper, kommunestyrerepresentant for Stjørdal SV. Foto: Stjørdal SV

Et godt renhold er en viktig del av helseberedskapen. Da må også vi som kommune verdsette det renholdsarbeidet som gjøres, fremholder Morten Harper i Stjørdal SV i en interpellasjon i kommunestyret torsdag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Vi har den siste tiden fått mange påminnelser om viktigheten av vask og renslighet som tiltak for å begrense faren for spredning av koronasmitte. Det er fortsatt mye fagfolkene ikke vet sikkert om koronaviruset ennå, men en amerikansk studie har vist at viruset overlever opptil tre døgn på overflater av plast og rustfritt stål.

Håndvask er selvsagt viktig, men renholdet på institusjoner har også betydning. Da Stjørdal kommunes budsjett for 2020 ble vedtatt i desember, gjorde ordførerpartiene Sp, H, Frp, MDG og KrF betydelige kutt i midlene til kommunalt renhold. Et budsjettkutt SV stemte mot.

Det vedtatte kuttet var hundre tusen mindre enn foreslått i kuttpakken fra administrasjonen, men uansett et betydelig kutt og nedbemanning av renholdet i Stjørdal. I sakspapirene fra administrasjonen fremgår det at et kutt på kr 947 934 utgjør 1,8 årsverk, og konsekvensen er beskrevet slik: «Det bli et merkbart dårligere opplevd renhold.»

Stjørdal SV er bekymret for at kuttvedtaket har svekket renholdet ved for eksempel sykehjem. Selv om skoler og barnehager for tiden er stengt, og det er uvisst hvor lenge unntakstilstanden varer, skal de jo etter hvert åpnes igjen og vi må være forberedt på at kommunale institusjoner skal være i drift samtidig som vi har ekstra utfordringer med smitte fra koronaviruset. Renholdet vil da være viktig for å unngå smittespredning.

I kommunestyremøtet på Stjørdal torsdag ettermiddag tar jeg opp vilkårene for renholdet i kommunen, og etterspør hvilke ekstra tiltak ordføreren nå vil iverksette.

Helsearbeiderne har høyst fortjent fått applaus. Arbeidet som gjøres er viktig og imponerende. Jeg vil også løfte frem jobben renholderne gjør, som er en viktig del av helseberedskapen. Det er en samfunnsfunksjon vi altfor ofte tar for gitt. Et godt renhold har stor betydning for helse, trivsel og vedlikehold ved de kommunale institusjonene.

Morten Harper

Kommunestyrerepresentant Stjørdal SV

Nøkkelord

Annonse